reklama

"Debata o uprchlické krizi je bezesporu jiná – není tak intenzivní, není tak emotivní, je klidnější, což je samozřejmě dáno tím, že počty uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy, dramaticky klesly," řekl Českému rozhlasu Pánek.

Podle něj je paradoxní, že u nás je uprchlíků málo, a přesto se v České republice debata o nich vyostřila. Tvrdí ale, že se zlepšila situace v otázce množství informací, které má Evropa o příchozích uprchlících. Jejich počet se ale snižuje, což přikládá dohodě Evropské unie s Tureckem a aktivnějšímu postupu proti pašeráckým sítím.

"Evropa byla nepřipravená, tak jako v zásadě všechny části světa, a to i ty vyspělé. Jsou nepřipraveny na rychlé a neočekávané velké události, ať už jsou to humanitární krize, zemětřesení, tajfuny, velké migrační krize nebo vtržení Ruska na Ukrajinu. Na to nelze být připravený dostatečně," vysvětlil.

"Část lidí má tendenci dělat zkratku mezi teroristickými útoky a uprchlíky, ale lidé, kteří se zabývají mezinárodním terorismem, před tím varují a zcela jasně říkají, že mezinárodní terorismus nesouvisí přímo s uprchlíky. Ten je nezávislý, má na to dost peněz a nepotřebuje posílat budoucí teroristy s igelitkou přes srbsko-chorvatské hranice," dodal Pánek.

Tvrdí také, že svět není v dobré kondici, protože se nedaří nalézt dohodu k řešení příčin konfliktů.