reklama

Babiš uvedl, že vláda už nebude zavádět omezení ekonomického charakteru. Upozornil však, že počet nových případů skokově roste a mnoho lidí se chová, jako by koronavirus zmizel. Hlavním cílem vlády podle něj je ochránit rizikové skupiny obyvatel, do kterých se podle něj nepočítají pouze lidé důchodové věku, ale už i občané nad 50 let, kteří trpí různými onemocněními.

"Máme velký zájem, abychom se vrátili do normálního společenského, kulturního a sportovního života," řekl. Lidé by podle něj měli dbát na dodržování bezpečných odstupů, hygienických předpisů a samozřejmě nosit roušky. Ačkoliv lidé na jaře ostatní, kteří vyšli bez roušky, na toto upozornili, nyní se lidé s rouškou stali terčem posměchu, což je špatně, řekl.

Babiš připomněl, že navzdory koronavirové krizi se nezaměstnanost drží na nízké úrovni a některé firmy stále pracovníky nabírají. Chybějí ale lidé se správnou kvalifikací, proto společnosti stále potřebují zahraniční pracovníky, uvedl. Je podle něj třeba, aby ministerstvo práce a sociálních věcí a podnikatelské svazy uvedly, kolik pracovníků český trh skutečně potřebuje. Nynější čísla se podle Babiše diametrálně liší.

V úterý přibylo v ČR rekordních 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem bylo pátečních 796 případů. Rekordní je také počet aktuálně nemocných, kterých je 9272. Hospitalizovaných s covidem-19 je 234 lidí, ve vážném stavu je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 62 pacientů, nejvíce od 29. dubna.

V Praze ode dneška platí přísnější opatření proti koronaviru. Roušky jsou proti zbytku republiky povinné na poštách, obchodech a nákupních centrech. Stravovací zařízení musejí být mezi půlnocí a 06:00 zavřené. Ministr zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO) dnes na twitteru oznámil, že roušky ve vnitřních prostorách budou od čtvrtka povinné ve vnitřních prostorech v celé republice.