reklama

Povinnost ohlásit se po návratu z Itálie lékaři a zůstat ve dvoutýdenní karanténě platila dosud jen pro Čechy a Češky. Dnes se rozšířila i na cizince, kteří v ČR žijí trvale či přechodně.

"Je to de facto rozšířené opatření, které jsme vydali pro české občany. Teď to doplňujeme pro cizince s přechodným nebo trvalým pobytem, kteří se vrátili z Itálie," řekl Babiš. Turistů se nařízení netýká, podle Babiše jde o pobyt nad 90 dní. Podle ministerstva vnitra žilo v Česku na konci ledna přechodně či trvale 598.704 cizinců. Z Itálie pocházelo zhruba procento z nich.

Policie bude ve spolupráci s celní správou a hasiči od pondělí 9. března od 07:00 předávat cestujícím na deseti přechodech státní hranice letáky s informacemi v češtině, angličtině a němčině. Stanoviště policisté začnou budovat v neděli. Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) na twitteru uvedl, že leták dostane i každý cestující 35 mezinárodních vlaků. Rozdávat by je měli průvodčí. Letáky dostanou i cestující všech leteckých spojů. Po pondělním jednání vlády se premiér a ministr průmyslu a dopravy sejdou se zástupci cestovních kanceláří.

Novými nakaženými jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podnájemnice jedné z dříve potvrzených pacientek a člověk, který byl v italském lyžařském středisku Passo Tonale v Trentinu (Tridentsko). U všech 21 pacientů je průběh nemoci mírný, uvedl Vojtěch. "Dva nové případy jsou v domácí izolaci," řekl ministr. Celkem 19 z 21 pacientů si infekci přivezlo z ciziny, ve dvou případech se nemoc přenesla v Česku.

Dva poslední případy potvrdila laboratoř Nemocnice Na Bulovce. Celkem vyšetření vyhodnocuje osm pověřených laboratoří v republice. Některá média dnes uvedla, že Vojtěch lhal o lékařce ze soukromé laboratoře. Pracoviště, které nepatří mezi osm vybraných, potvrdilo nákazu u dvou lidí. Ministr v pátek řekl, že doktorka neopatrně pracovala se vzorky a je podezření, že se nakazila. Lékařka to vyvrátila. Dnes se jí ministr omluvil. "Byla to informace, která nebyla správná," řekl dnes Vojtěch.

Česko po dohodě resortů zdravotnictví, vnitra a zahraničí pozastaví také vydávání víz lidem v Íránu. Mimořádné opatření vyhlásí ještě dnes. "Írán je skutečně tikající bombou. Počet případů je tam mimořádný, za den je jich víc než 1000," uvedl Vojtěch.

Krizový štáb, který vznikl kvůli prevenci před šířením koronaviru, jednal dnes na ministerstvu podle premiéra od 12:00. Vedle čtyř členů vlády (všichni ANO či za ANO) v něm zasedli zástupci Státního zdravotního ústavu, celníků, policie či armády i hygieničky. Představitelé ministerstev ve správě ČSSD - tedy třeba ministerstva práce a sociálních věcí - na tiskové konferenci po skončení jednání nebyli.