reklama

Případů nákazy je k dnešnímu ránu 3330. Za úterý se počet zvýšil o 307. Vyléčených zůstává 45, zemřelo 32 lidí.

Počet pacientů podle Vojtěcha bude dál růst. "Žádný stát není schopný epidemii zastavit ze dne na den. Rozhodně nemíříme italským nebo španělským scénářem," řekl. Nemocniční kapacity jsou podle něj schopné situaci zvládat. Na plicních ventilacích v nemocnicích je zhruba 60 lidí, celkem je v nemocnicích 312 pacientů s COVID-19. Jeden pacient potřebuje přístroj ECMO, který okysličuje krev. České nemocnice jich mají k dispozici 72.

"Na rozdíl od jiných států, které mají primárně zasaženou seniorní populaci, to tak v ČR není," řekl ministr. Podíl seniorů mezi nakaženými se podle něj nezvyšuje. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška jde o zhruba 22 procent diagnostikovaných. "Předpokládám, že senioři jsou také relativně často testováni," řekl. Ve Španělsku a Itálii tvoří senioři více než polovinu nemocných.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) však v úterý uvedla, že chce kvůli narůstajícímu počtu nemocných v domovech pro seniory rázně testovat na nákazu novým koronavirem v těchto zařízeních. O situaci bude dnes jednat prostřednictvím videokonference s hejtmany. Je podle ní třeba najít řešení pro případ, že se o nemocné v domovech nebude mít kdo starat.

Modely ÚZIS počítají s tím, že pokud zůstane mezi nakaženými seniorů zhruba pětina, bude jich zhruba 2750. Pokud by se podíl zvýšil na 40 procent, pozitivně testovaných nad 65 let by bylo zhruba 4000.

Domovů pro seniory a podobných zařízení sociálních služeb určených seniorům je zhruba 900, celkově mají přes 57.000 lůžek. Podle ministra není možné vytvořit nějakou prognózu toho, jak se nemoc bude v těchto domovech šířit. Ministerstvo od pondělí nařídilo testovat všechny nově přijímané klienty, ať už z jiných zařízení, z rodin nebo z nemocnic. Testovat všechny lidi, kteří v nich žijí, není podle ministra reálné.

Ministerstvo se chce zaměřit na testování personálu, od kterého se klienti často nakazí. Podle ministra by se u něj v pravidelných časových odstupech mohly používat rychlotesty. "V zařízeních přímé péče pracuje 41.000 lidí. Je nereálné je testovat třeba každý den," uvedl ministr. Rychlotesty jsou ale podle odborníků použitelné až v době, kdy se nemoc naplno projeví.

Ministerstvo domovům nařídilo, aby vyčlenily pro nakažené seniory asi desetinu kapacit a aby o ně pečoval izolovaný personál. Zřizovatelé domovů si od začátku března stěžují na nedostatek pomůcek. Podle některých není ani reálná péče o nakažené v jejich podmínkách, chtějí jejich přesun do nemocnic. Ty ale namítají, že kapacity jsou potřeba pro lidi, kteří mají vážné průběhy a potřebují intenzivní péči.

V krajích by tak podle Vojtěcha měly vzniknout kapacity pro případný přesun nakažených seniorů, o které se domovy nebudou schopné postarat. Například z Prahy už byla část přesunuta do Lázní Toušeň, kde provozuje sedmdesátilůžkové zařízení Nemocnice na Bulovce.

Vedení městyse podle informací z médií vadí to, že s nimi umístění nakažených nikdo nekonzultoval. "Vytváří se stigmatizace lidí nakažených touto nemocí. Není důvod, aby se lidé báli pohybovat po obci, pokud tam jsou pacienti," řekl ministr. S podobným stigmatem se podle médií setkávají i lidé z dříve uzavřených oblastí v okolí Litovle.