reklama

Partnerskou smlouvu o ekonomické, obchodní a kulturní spolupráci podepsali pražský primátor Zdeněk Hřib a starosta tchajwanského hlavního města Tchaj-peje Kche Wen-če v pondělí.

Praha loni v říjnu ukončila sesterskou smlouvu s čínskou metropolí Pekingem, když čínská strana odmítla jednat o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny. Tuto zásadu, podle níž existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je její nedílnou součástí, česká vláda respektuje.

Tchaj-wan je pro Číňany nejcitlivější diplomatickou záležitostí. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení samostatnosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Vláda Šanghaje v prohlášení uvedla, že pražské vedení udělalo mnoho chybných kroků ohledně klíčových otázek týkajících se Číny, jako je například Tchaj-wan. "Svévolně se vměšuje do čínské vnitřní politiky a veřejně se staví proti principu jedné Číny. Vláda města Šanghaj a jeho lid proti tomu důrazně protestují," uvedla šanghajská vláda.

Vzhledem k tomu, že už neexistují nezbytné politické předpoklady, pozastavuje Šanghaj s okamžitou platností všechny kontakty s Prahou, dodalo šanghajské vedení.

Šanghaj je s počtem více než 24 milionů obyvatel, kteří žijí na rozloze 6341 kilometrů čtverečních, nejlidnatějším městem Číny a patří mezi čtyři čínská města pod ústřední správou. Hrubý domácí produkt (HDP) Šanghaje v roce 2018 přesáhl 494 miliard dolarů (11,2 bilionu Kč) a na celkovém HDP Číny se podílel 3,6 procenta. Praha má přes 1,3 milionu obyvatel a rozlohu 496 kilometrů čtverečních, v roce 2018 vytvářelo hlavní město přes 25 procent HDP České republiky.

Agentura Reuters připomíná, že prezident České republiky Miloš Zeman se aktivně zasazuje o rozvíjení vztahů mezi Českem s Čínou. Od nástupu do funkce Čínu navštívil už pětkrát, naposledy loni v dubnu. Nadcházejícího dubnového summitu 17+1, tedy jednání Číny se zeměmi střední a východní Evropy, se ale Zeman nemá v plánu zúčastnit. Své rozhodnutí zdůvodnil nesplněním slibů čínské strany ohledně investic v Česku.

Pražský primátor Hřib je naopak otevřeným kritikem Číny; obviňuje ji z porušování lidských práv a považuje ji za nespolehlivého obchodní partnera. Partnerskou smlouvu s Pekingem nahradila Praha pod jeho vedením sesterskou smlouvou s Tchaj-pejí. Čína přitom opakovaně ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tím zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Očekává se, že Peking dál zesílí diplomatický, ekonomický a vojenský tlak na Tchaj-wan po prezidentských a parlamentních volbách. Ty se na Tchaj-wanu konaly minulý týden. Mandát v nich obhájila prezidentka Cchaj Jing-wen a zvítězila také prezidentčina Demokratická pokroková strana (DPP). Ta je tradičně vnímána jako síla prosazující nezávislost Tchaj-wanu na pevninské Číně nebo minimálně zachování současného stavu.