reklama

Zhruba 25 ekologických aktivistů dnes ráno krátce blokovalo silnici ve Vršovicích. Dvě skupiny lidí plánovaly sedmiminutové blokády, policie ale aktivisty po zhruba třech minutách ze silnice vytlačila a legitimovala. Někteří řidiči se dostali do slovního konfliktu s protestujícími. Hnutí plánuje blokády také dnes na 17:00 a na sobotu.

Demonstrant, který byl zadržen u budovy ČEZ, sprejoval nápis 2025. Hnutí požaduje, aby stát začal neprodleně snižovat emise z fosilních paliv a v roce 2025 dosáhl uhlíkové neutrality. Pod uhlíkovou neutralitou se rozumí cíl, kdy vzniklé emise oxidu uhličitého se vyváží projekty, které mohou oxid uhličitý vstřebat. Nápis ostatní lidé rychle smazali, protože ho aktivista vytvořil křídovým sprejem.

Policie demonstranta zadržela pro podezření ze spáchání trestního činu poškození cizí věci. Policie na místě zůstala a dohlížela na situaci. Happening Extinction Rebellion krátce poté skončil, další protest začal na Staroměstském náměstí. V sobotu pak hnutí chystá akci na Václavském náměstí.

Ekologové dnes také od 11:00 vytvořili improvizované televizní studio TV Klima před budovou zpravodajství České televize (ČT). Akce podle nich nemá působit jako kritika České televize, ale jako podpora v intenzivnějším informování o klimatické krizi. Vyzvali ČT k tomu, aby nedávala tolik prostoru popíračům klimatické změny.

Podle organizace, která má celosvětově přes milion aktivních příznivců, čelí lidstvo kvůli klimatickým změnám hrozbě vyhubení. Akce občanské neposlušnosti mají narušit běžný pořádek a přinutit politiky a veřejnost k okamžité aktivitě.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion protestují ve světových velkoměstech od začátku týdne, například v Berlíně, Londýně, Paříži či několika australských městech.

Česká odbočka hnutí dříve například poukázala na klimatickou a ekologickou krizi rozvěšením oblečení na téměř dvacítce míst v Praze, protestovali také při zasedání takzvané uhelné komise před úřadem vlády. Ve čtvrtek uspořádala happening na náměstí Republiky. Menší akce se tento týden uskutečnily i v regionech.