Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak připravit tělo na infekci Covid-19: Zdravotní ústav vydal tato doporučení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.

Zhruba 80 procent nakažených novým typem koronaviru na celém světě má mírný průběh, který připomíná onemocnění dýchacích cest. Podobně je na tom většina z nakažených Čechů. 

Smrtelné případy nákazy novým typem koronaviru podle odborníků souvisely s takzvanou cytokinovou bouří, tedy nepřiměřenou reakcí imunitního systému. Při níž tělo produkuje imunitní buňky a proteiny, které mohou zničit jiné orgány.

"Právě přehnaná autoimunitní reakce může být jednou z příčin úmrtí při nemoci COVID-19. Závažnost nemoci zřejmě souvisí s cytokinovou bouří," cituje SZÚ z prestižního lékařského časopisu Lancet Jimmyho Whitwortha z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny.

Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit produkci molekul a látek spojených se zánětem jako jsou právě cytokiny. Dlouhodobá aplikace rybího oleje, který je obsahuje, nebo koncentrátu omega-3 vede podle SZÚ k průkaznému zlepšení imunitního systému. "Hladiny omega-3 se v těle rychle hromadí. Může to však trvat šest týdnů až šest měsíců, než se objeví významná změna nálady, bolesti nebo jiných příznaků," píše SZÚ. Záněty podle něj omezuje i kyselina eicosapentaenová (EPA).

Doporučuje se minimálně 250 až 500 miligramů mastných kyselin pro zdravého dospělého denně. Pro zvýšení omega-3 indexu je vhodná dávka až dva gramy.

Zdravotní ústav proto doporučuje konzumovat potraviny protizánětlivé, tedy obecně ovoce a zeleninu, naopak zánětlivé potraviny je třeba omezit nebo vynechat. Jsou to vysoce zpracované potraviny s nadbytkem cukru, soli, nasycených tuků nebo masné výrobky. Je třeba si také kontrolovat hladinu cukru v krvi. Lidé by se také měli naučit zvládat stres.

"Studie již dlouho prokazují souvislost mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Vědci dále vědí, že zlepšení hladin vitaminu D může pomoci snížit záněty v těle," napsal SZÚ. Vitamin D přirozeně vyrábí lidská kůže díky UV záření ze slunce, v zimě jsou dobrým zdrojem ryby.

Témata:  zdraví COVID-19 koronavirus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy