reklama

Žijeme v globalizovaném světě. Díky moderní letecké dopravě se do 24 hodin můžete teoreticky ocitnout na jakémkoliv místě na planetě. A stejnou rychlostí se dnes mohou přenášet i nemoci. Bohužel je jasné, že když byla vyhlášena karanténa Wu-chanu, infekce byla jíž dávno za jeho hranicemi ba za hranicemi Číny.

Jednotlivé státy by se na podobná nebezpečí měly připravovat. Jak to vypadá u nás? České úřady a experti tvrdí, že jsme na případnou pandemii připraveni. Přesto se již v souvislosti s koronavirem máme za sebou jeden nedůstojnou show.  Podle Babiše ČR Číně nemůže poslat materiální pomoc, protože je „potřebujeme tyto zásoby pro naše lidi“. Do večera však po kritice premiér otočil, a vše se změnilo v malou českou politickou bramboračku. Česká republika tak prý pomůže finančně. 

Už jen žádost velmoci jako je Čína po zemi jako je Česka republika vzbuzuje otázku, jaký je skutečný stav věcí? Jak je skutečně virus nebezpečný a kolik je doopravdy mrtvých a jaká je úmrtnost na něj? Podle zpráv novozélandských novin NZ Herald se mrtví z wu-chanských nemocnic odváží bez evidence rovnou ke kremaci, v ulicích létají drony s megafony a zahánějí odvážlivce, kteří se vydávají ven zpět domů a úřady vyzývají obyvatele k uspání svých domácích mazlíčků.

Dokonce i na vládní tajnůstkářství zvyklí Číňané se začínají bouřit, a chtějí znát skutečný stav věcí. Mnozí to přirovnávají ke katastrofě v Černobylu v roce 1986. Jsou hlášeny první demonstrace. Velký protest zdravotníků se chystá v bouřlivém Hong Kongu. Základní požadavek je uzavření hranic s pevninskou Čínou a zveřejnění všech skutečností o šíření a průběhu infekce koronaviru. Zda se hnou čínské poltické ledy je však ve hvězdách.

Vraťme se však domů. Odmítnutí, byť symbolické materiální pomoci Číně byla chyba. Čínský režim nám nemusí být sympatický, ale alespoň náznak sounáležitosti s těžce zkoušenými obyvateli Wu-chanu a celé země by byl jistě pro Českou republiku malým plusem. Materiální pomoc se znakem země je vždy pro pomáhající i přijímající zem psychologicky lepší. Na takovou pomoc lze přilepit státní znak a ukázat, že v tom nejsou sami.

Koronavirus je tedy velkým poučením pro nás, aniž by nás ještě přímo zasáhl. Musíme být připraveni i na náhlé a nepředvídané události. V dnešním světě se bleskově nepřenáší jen informace, ale i nemoci. I s tím nejen stát, ale i jeho obyvatelé, musí počítat. Do budoucna bude potřeba oprášit civilní ochranu, posílit strategické zásoby země a připravit plány na případnou epidemii.  V ní budu muset být případně i plány na karanténu celých sídel. Nejen my ale celý svět dostal ve Wu-chanu varování. A musí se z něj poučit. Pokud ne, globální epidemie podobná španělské chřipce, je otázkou času.