reklama

Mezi kandidáty na předsedu byl Marian Jurečka vždy ten rezervovanější. A to nejen vůči vládě Andreje Babiše, se kterým ostatně jako ministr zemědělství byl členem Sobotkovy vlády, ale i vůči opozičním partnerům. Od Jurečky nelze očekávat drsnou a nekompromisní politiku „Antibabiš“, tak jak ji praktikovala opozice dosud.

Jurečka se spíše bude snažit hrát roli toho konstruktivního a umírněného, a s Babišem a jeho vládou navázat alespoň minimální styky. Lidovcům začíná být jasné, že negativní politika bez vlastních řešení nevede k růstu opozice, ale naopak k její stagnaci, a tak se budou chtít od opozice svým přístupem k vládě lišit. Zároveň se lidovcům před volbami body za to, že něco prosadili, byť s Babišem, nepochybně hodí.      

Pro opozici se naopak situace značně komplikuje. Je nepochybné, že koalice středopravicových stran ve volbách do poslanecké sněmovny v roce 2021 s účastí lidovců, pomalu padá. Ostatně lidovci z této představy nebyli nikdy nadšení. V minulosti byli součástí Čtyřkoalice, která se ostudně rozpadla ještě před volbami v roce 2002, i když byla podle průzkumů jejich favoritem. Stejně se zhroutila i spolupráce se STAN.

Po těchto zkušenostech se nelze divit lidovecké opatrnosti. Zároveň jsou v tom kupecké počty. V letošních volbách do krajů jdou lidovci ve spojení s jinými stranami v devíti krajích. Tam, kde jsou ovšem silní, jako v Jihomoravském kraji, se do koalice s nikým nepustili. Lidovce ovšem odmítnutí koalice před volbami do sněmovny staví před riziko, že se do sněmovny vůbec nedostanou.

KDU-ČSL je strana silná na Moravě. Pokud se ovšem chce probojovat do sněmovny musí uspět alespoň ve dvou českých krajích. Pokud se to nepovede, skončí strana mimo sněmovnu jako v roce 2010. Nový předseda bude tedy muset zaujmout i voliče, kteří by jinak jeho stranu nevolili. A v tom tkví Jurečkův největší problém.

Lidovci jsou partaj tradičně spojena s katolickou církví a křesťanstvím. Nelze tedy počítat s moc liberálními prvky v programu, které by oslovily i městské voliče. Ostatně i Jan Čižinský, původně člen KDU-ČSL.  který uspěl na Praze 5, se k tomu, že je původně lidovec moc nehlásil, aby své potencionální voliče neodradil. Bude tu samozřejmě snaha distancovat se i od církve. Ale ne zase tak moc, aby partaj nepopudila své dosavadní moravské věřící voliče. Ti jsou stále klíčoví.

Strana se tedy nepochybně zaměří na rodiny s dětmi a na ostatní se pokusí zapůsobit programem s důrazem na životní prostředí. Jaký bude mít toto lavírování výsledek je ve hvězdách. Lidovci se ze „zatvrzelé opozice“ vracejí do své tradiční pozice „konstruktivní opozice“, tedy strategie, které se často drží i ve vládách. To je velmi špatná zpráva pro další opoziční strany, především pro ODS. Pokud by příští volby skončily patem a lidovci uspějí, budou jednat se všemi. Bez omezení. Otevírají si tak všechny cesty a scénáře.  O tom, jak bude lidovecká nevěsta žádaná, a jaké bude mít věno, však rozhodnou voliči.