reklama

Petr Fiala měl prakticky svoji pozici předsedy jistou. Stále pracuje vděk za spásu po katastrofálních volbách roku 2013 a stabilizaci strany. Protikandidát se nenašel. Nepříjemnější otázkou však je, zda je strana vůbec schopna vygenerovat protikandidáta schopného nabídnout jasnou alternativu Fialovi a jeho současnému vedení. Projev a program staronového předsedy nic nového nepřinesl.

Vedle antibabišovské kritiky, slíbil, že jeho strana, která bude po dalších volbách „rozdávat karty“, navýší výdaje na školství, bezpečnost a obranu. Naopak oseká daně a byrokracii. Pan předseda také slíbil, že od února začne putovat po naší zemi a během svého turné navštíví každý region v zemi minimálně dvakrát. Ve vzduchu zůstala nevyřčená otázka, proč již tak nečinil dávno? A skutečně občané znovu uslyší na body, které má ODS ve svém programu od svého vzniku? Jeho výkon delegáti ocenili jeho znovuzvolením s mohutnou podporou 90,6 %.

Po triumfu však přišla facka. Přestože neměla protikandidáta nedostala první místopředsedkyně Alexandra Udženija dostatečný počet hlasů a musela se s postem rozloučit. Sekernice Udženija byla v partaji nepopulární, protože dokázala tvrdě kritizovat i do vlastních řad, a byla zlou ženou předsedy Fialy. V tomto smyslu se její odmítnutí dá chápat i jako facka a varování předsedovi. Udženija však zároveň říkala, že za jistých podmínek je ochotna i do koalice s ANO. To bylo moc i na Fialu.

Do nové volby se přihlásil i starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Projev známého provokatéra rozvířil poklidnou kongresovou atmosféru. Novotný dokázal řádně naložit nejen Babišově vládě, ale i pasivní spolustraníkům a smutnému šedému obrazu strany, který v médiích vytvářejí. Byl to asi jediný projev, který vyvolala emoce. Bylo však jasné, že Novotný nemá šanci a prvním místopředsedou byl zvolen daleko více konvenční, a po hříchu, téměř neviditelný Zbyněk Stanjura.

To ostatně platí i o dalších třech místopředsedech ODS. O Martinu Kupkovi, Miloši Vystrčilovi a Martinu Baxovi v posledních dvou letech slyšel skutečně jen politický fajnšmekr. Pro širší veřejnost jsou takřka neznámí. ODS se po celou dobu kongresu tvářila jako strana, která je konzervativní a má svoje tradice, ale zároveň to vypadalo, jako by žádnou, natož kontroverzní minulost neměla.   

Tu ovšem mnohým připomněl Alexandr Vondra, který se představil jako „starý havloid“. Vondra jistě patří mezi stálice naší politické scény, a svými názory patří k nejviditelnějším konzervativcům. Loni se dokázal dostat z nevolitelného místa do Evropského parlamentu. Na druhou stranu se při vyslovení jeho jména většině lidí vybaví kauza Promopro. Vondra je nepochybně politikem s velkým rozhledem, ale zátěž z minulosti mu i po očištění u mnoha voličů láme vaz.

I Vondrův projev s deseti konkrétními body, lze brát jako závan minulosti. Vedle evergreenů, jako je zrychlení stavby dálnic a budování železničních koridorů, chce Vondra v Brně vybudovat národní fotbalový stadion. Nejkontroverznější bod programu je touha Alexandra Vondry po americké letecké základně, kterou by rád umístil v Ostravě-Mošnově. Jako ministr obrany jednal o umístění radaru v Brdech s prezidentem Obamou.  Časy se ovšem změnily a Obama již prezidentem není. A prezident Trump zdarma základny nebuduje. Nápady jako permanentní vystavení korunovačních klenotů, zemědělskou půdu pro mladé, rybník do každé vsi a celonárodní hlasování o národního ptáka jistě naláká mnoho voličů.

ODS se pokouší působit jako seriózní středo-pravá snaha s liberálně-konzervativním programem, která je největší opoziční stranou a jasnou protiváhou vládě a premiéru Babišovi. Leč k úspěchu ji vedle zátěže z minulosti něco chybí. Nejlépe to vyjádřil tento týden jiný muž z minulosti modré strany, Ivan Langer. Strana podle něj ztratila „genom vítězství“ a nedokáže spojovat různé názorové proudy. Podle Langerova názoru je strana sama se sebou až příliš spokojena a nechce nic víc riskovat.

ODS, pokud chce skutečně vládní zodpovědnost a „rozdávat karty“, bude muset překročit svůj stín a tvrdě zabrat, aby přesvědčila voliče, že je jinou stranou než před sedmi lety. Nyní je míč na straně předsedy Petra Fialy. Pro stranu bude prohra i to, pokud bude strana stagnovat, a udrží si současné pozice bez většího úspěchu. První test se bude konat na podzim, kdy se konají krajské volby. ODS si při nich myslí minimálně na jednoho hejtmana a sestavování krajských vlád. Pokud to nevyjde bude mít ODS problém, a představa krupiéra, který rozdává vládní karty v roce 2021 bude pasé. Před staronovým vedením stojí skutečně Herkulovské úkoly.