reklama

Senát by měl podle Šilara ministerského předsedu vybídnout, aby přestal lhát. Babiš se jednání horní komory nezúčastnil, jeho reakci ČTK shání.

Šilar uvedl, že obcházení krizového zákona a pozdní aktivace Ústředního krizového štábu se změnou jeho statutu mu připomíná komunistické vlády. "Když byla prostě ideologie vládnoucí v rozporu z fakty, tak to dopadlo tak, že ta fakta byla potlačena a zvítězila ideologie. V současné době to je sebestřednost, podle mě názory psychopata, který je dneska premiérem této země," uvedl neobvykle ostře Šilar.

Podobně kriticky se na premiérovu adresu vyjadřovali i další opoziční senátoři, kteří mu vytýkali laxnost, egoistický přístup a sebeprezentaci. Babiš byl podle místopředsedkyně Senátu Miluše Horské z klubu lidovců samozvaným šéfem krizového štábu. Podle místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky (za TOP 09 a STAN) se budou muset po skončení krize "nekompromisně vyvodit osobní závěry".

Předseda senátorů ODS Martin Červíček zdůraznil, že na hodnocení postupů bude dost času a nyní je třeba řídit krizová opatření profesionálně a věcně správně. "Nejklíčovější je zajistit ochranné prostředky pro všechny, nejen pro ty v první linii," uvedl. Předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer doporučoval jednotu. "Je potřeba se semknout a táhnout," uvedl mimo jiné.