Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Provoz restaurací se vrací na úroveň před krizí, horší stav je u hotelů

Restaurace, ilustrační foto
Restaurace, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Služeb veřejného stravování využilo podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) v prvním čtvrtletí letošního roku o deset procent více hostů než ve stejném období předpandemického roku 2019. Oživení u ubytování je pomalejší, obsazenost pražských hotelů je stále zhruba o polovinu nižší než před koronavirovou krizí. Vyplývá to ze společných zjištění AHR a společnosti Data Servis – informace. AHR je dnes zveřejnila v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Nejenže návštěvnost podniků veřejného stravování překonala v prvních třech měsících letošního roku úroveň předkrizového období, na dřívější hodnoty se dostávají i počty zahraničních hostů. V prvním čtvrtletí tvořili 11 procent všech zákazníků, když v roce 2019 jejich podíl činil 12 procent. V prvním roce pandemie přitom zaznamenali čeští gastronomové podle AHR zhruba padesátiprocentní úbytek hostů z ciziny, loni už tvořili asi deset procent návštěvníků.

Data Servis a AHR srovnávaly návštěvnost v prvním čtvrtletí i vůči posledním třem měsícům loňského roku. Letos si tak nejvíce polepšily podniky zaměřené na jídlo a pivo, do kterých mezičtvrtletně přišlo až o polovinu hostů více. Kavárnám vzrostla návštěvnost o 35 procent. Zákazníci se naopak zatím příliš nevracejí do restaurací nejvyšší cenové kategorie.

Tržby stravovacím zařízením letos od ledna do března proti stejnému období roku 2019 vzrostly o 17 procent, proti loňskému prvnímu kvartálu byly přibližně desetkrát vyšší. V uplynulém roce ale mohly restaurace občerstvení prodávat jen přes výdejní okna nebo rozvoz. Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku gastronomové utržili o 29 procent více.

Přestože tržby rostou, je podle údajů AHR znatelný příklon hostů k úsporám. Útrata v prvních třech měsících letošního roku proti poslednímu čtvrtletí loňského roku klesla v průměru o tři procenta.

Obsazenost pražských hotelů od ledna do března dosáhla zhruba 30 procent, proti stejné době uplynulého roku to bylo o 22,5 procenta více. Průměrná cena se proti minulému roku zvedla asi o 20 eur (zhruba o 500 Kč), vyplývá ze zprávy STR Global, kterou AHR pravidelně zveřejňuje. Česká metropole se tak v průměrné ceně stále nedostává na konkurenční destinace, jako jsou Vídeň, Budapešť a Berlín. Průměrná cena v hotelech v hlavním městě Rakouska je totiž při stejné obsazenosti o 21 eur vyšší. Podobná situace je i v tržbách za pokoj, kde je mezi Prahou a Vídní rozdíl šest eur (asi 150 Kč).

Restaurace i hotely fungují v České republice v současné době bez zásadních omezení. Hosté pro vstup nepotřebují žádný doklad o očkování proti koronaviru nebo prodělání nemoci covid-19 jako v předchozích měsících, nemusejí v nich nosit ani respirátory.

Témata:  restaurace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy