reklama

Vyplývá to z volebního modelu agentury STEM sestaveného na základě průzkumu z konce května.

Ochota účastnit se voleb byla v květnu nižší než obvykle, uvedla agentura. Hlasovat chtělo 55 procent účastníků průzkumu, k volbám se nechystalo jít 26 procent a rozhodnuto podle vlastního vyjádření nebylo 19 procent.

Květnový průzkum se podle STEM uskutečnil v období prvního bilancování koronavirové krize. "K výrazným změnám ve volebních preferencích zatím nedošlo. Trochu získali ti, kteří byli nejvíce vidět: ANO a ČSSD," uvedla agentura. ANO mělo v březnovém průzkumu 30,8 procenta, sociální demokraté sedm procent. Kvalita podpory ANO je spíše průměrná, zájem příznivců sociální demokracie o politiku a jejich vztah ke straně je nadále chabý, doplnila agentura.

Piráti si z březnových 15,2 procenta podle STEM pohoršili, protože pro širokou veřejnost patrně nejsou příliš srozumitelní. Podpora ODS sice mírně klesla z 11,8 procenta v březnu, strana ale vykazuje stabilní rozsah i kvalitu přízně voličů.

Ve volebním modelu pátá KSČM zůstala na svém, její květnový zisk 7,3 procenta je o desetinu procentního bodu nižší než v březnu. SPD si od března pohoršila z 8,6 procenta na 6,5 procenta. "V průběhu krize nejspíš nenašla silnější protestní téma," napsali autoři průzkumu.

Zisk se naopak zvedl lidovcům z 5,5 na 6,1 procenta. Klesla podpora STAN z 5,7 na 4,2 procenta a také TOP 09 o procentní bod na 3,3 procenta. "Přízeň pro Trikolóru zůstává kolísavá," uvedla agentura. V březnovém volebním modelu měla dvě procenta, v květnovém 3,5 procenta.

Průzkumu se mezi 22. květnem a 1. červnem zúčastnilo 1086 lidí starších 18 let. Statistická chyba činí kolem plus minus dvou procentních bodů u menších stran, u větších stran kolem plus minus tří procentních bodů.