reklama

V srpnu 1968 se Kamila Moučková, která letos na jaře oslavila 91. narozeniny, stala symbolem odporu proti sovětské okupaci a přišla kvůli tomu o práci. Aktivně se o politiku zajímá i dnes, před několika měsíci například vystoupila na akci spolku Milion chvilek pro demokracii, který připomínal padesátileté výročí potlačení občanských protestů při prvním výročí sovětské okupace.

Moučková přiznala, že sledovala letošní předávání státních vyznamenání, celou akci ale označila za „divnou“. Poukázala na to, že celá řada lidí, kteří by tam podle ní měli být, pozvánku od prezidenta Miloše Zemana nedostala.

„Myslím, že hodně lidí v téhle zemi se na pana prezidenta zlobí. Včetně mě. Já se na něj velice zlobím. Znám ho přes 50 let, je to neobyčejně vzdělaný, chytrý a sečtělý pán. Má ale jednu strašnou vlastnost. Je mstivý a vrací rány, které mu byly za života uštědřeny,“ myslí si legendární hlasatelka.

Mstí se prý čím dál víc. „Mám pocit, že kdyby byl rozumný, tak to vzdá, protože to není dobrý. Myslím, že je velice nemocný. Vypadá strašně,“ říká Kamila Moučková, která nedávným slovům o stavu prezidenta příliš nevěří. Poukazuje na to, že 28. října na něj byl hrozný pohled. „Dílem jsem ho litovala, dílem jsem si říkala, že by měl být soudný,“ popisovala v rozhovoru s Martinem Veselovským na DVTV.

Ona sama přitom v roce 2013 od Zemana získala medaili za zásluhy. Svým způsobem je podle svých slov ráda, že ocenění dostala. „Nejsem odvázaná, mám asi 12 všelijakých vyznamenání. Bezesporu je to příjemné, ale že bych z toho byla nějak odvázaná, tak to ne,“ připomněla s tím, že první státní vyznamenání získala už od prezidenta Ludvíka Svobody.

Když pak ale její kolegy chartisty vozili za Prahu, kde je bili, naštvala se a i se sprostým dopisem vyznamenání poslala zpět prezidentovi Gustavu Husákovi. „Vrátila jsem to na Hrad, že to nechci,“ vzpomíná. Odpovědi se prý ale nedočkala. Uvažovala i o tom, že vrátí vyznamenání, které získala v roce 2013. Rozmluvily jí to prý ale její dcery. „Možná, že jestli se ještě víc naštvu na pana prezidenta, tak to pošlu zpátky,“ přiznává Moučková.

Kromě prezidenta Zemana jí ale velmi vadí i další čelní představitelé státu. Konkrétně zmínila například premiéra Andreje Babiše, který je podle jejích slov „několikrát potvrzenej estébák“, který má jeden skandál za druhým – od Čapího hnízda přes Agrofert k dalším. „A ten pán je pořád předsedou vlády. Kde to jsme, prokristapána? Co dělají soudy?,“ diví se Moučková.