reklama

Spojené státy dnes prostřednictvím svého velvyslanectví v Bagdádu vyzvaly k okamžité evakuaci amerických občanů z Iráku. Pokyn přišel jen několik hodin po americkém raketovém útoku, při němž v Bagdádu zahynul Solejmání. Americké ministerstvo zahraničí také oznámilo, že kvůli úternímu útoku na velvyslanectví v irácké metropoli úřad přerušil konzulární služby.

"Dlouhodobě před cestami do Iráku varujeme. V zemi je nestabilní bezpečnostní situace, hrozí únosy a lidé tam mají jen omezený přístup k základní zdravotnické pomoci," řekla Štíchová. "Prioritou je pro nás, aby měli čeští občané k dispozici všechny potřebné informace, ať už prostřednictví systému Drozd nebo našich webových stránek. Klíčová je pro nás samozřejmě také bezpečnost velvyslanectví v Bagdádu a konzulátu v Irbílu. Situaci proto sledujeme a o dalších krocích budeme informovat," doplnila.

Štíchová rovněž uvedla, že v Iráku je podle systému Drozd, kam se dobrovolně mohou registrovat Češi při cestách do zahraničí, pět českých občanů. Další čtyři jsou zaregistrováni v Íránu. V okolních zemích, jako Jordánsko, Izrael nebo Libanon, jich jsou stovky.

V Iráku působí také čeští vojáci. Česká armáda vyslala do země výcvikovou jednotku chemického vojska, výcvikem svých iráckých kolegů se zabývá i Vojenská policie. Mandát pro vyslání vojáků skončí letos, podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) ho bude chtít vláda prodloužit.

Americká armáda v noci na dnešek zabila v Bagdádu íránského generála Solejmáního a několik dalších osob včetně vlivného velitele iráckých milicí. Útok vyvolal ostrou reakci v Teheránu i v Bagdádu, neschvalují ho i jiné země a Írán stejně jako jeho spojenecké milice hrozí odvetou.

Český ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který byl v minulosti ministrem zahraničí a předsedou zahraničního výboru Sněmovny, zabití Solejmáního také kritizoval. "Zabití íránského generála Solejmáního je nebezpečná provokace, která bude znamenat eskalaci situace v regionu. (Americký prezident) Donald Trump si tímto siláckým gestem vyrobil další problém do blížících se prezidentských voleb v USA," napsal na twitteru. 

Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) označil zabití Solejmáního za těžké, ale nutné rozhodnutí, protože Írán útočí na lodě a ropná zařízení v regionu a vyvíjí balistické zbraně. "V této chvíli by měla Evropa stát po boku Ameriky," uvedl na twitteru.

Americkou operaci podpořil europoslanec Jan Zahradil (ODS), podle něhož byl Solejmání dlouhodobě jedním z nejnebezpečnějších lidí v regionu.