reklama

Téměř tři čtvrtiny lidí omezily kvůli novému typu koronaviru cestování hromadnou dopravou, sedm z deseti Čechů se méně setkávalo s rodinou, přáteli, kolegy nebo obchodními partnery. Přibližně dvě třetiny veřejnosti kvůli nemoci omezily nákupy v obchodech a snažily se posílit svou imunitu. "Ke všem výše uvedeným opatřením častěji přistoupily ženy než muži," uvedli autoři průzkumu.

Roušky potřebné k povinnému zakrývání nosu a úst šilo 40 procent lidí starších 18 let. "Kladnou odpověď (u šití roušek) uvedlo 50 procent žen a 30 procent mužů," sdělilo CVVM. Lidem zasaženým koronavirovou krizí pomáhala necelá čtvrtina Čechů.

O vývoj situace ohledně šíření covidu-19 se v květnu zajímalo 85 procent lidí. "Asi šest z deseti českých občanů sledovalo v květnu dění kolem koronaviru v televizi, rozhlase či tištěných novinách nebo časopisech alespoň jednou denně, v tom 25 procent několikrát denně a 34 procent jedenkrát denně," uvedli autoři průzkumu. Přibližně pětina dění kolem covidu-19 sledovala jednou za několik dní, sedm procent jedenkrát týdně.

Méně často než v tradičních médiích lidé vývoj kolem koronaviru sledovali na internetových zpravodajských serverech, blozích, diskusních fórech či sociálních sítích. Diskuse mimo internet měly ještě menší frekvenci.

Průzkumu CVVM se mezi 7. a 23. květnem zúčastnilo 1043 lidí starších 18 let. V Česku se v té době stále více rozvolňovala opatření zavedená proti šíření nemoci covid-19 v polovině března. Třeba roušky mimo vnitřní prostory mohli ale lidé odložit, pokud dodržovali rozestupy, až 25. května.