reklama

Prezident Miloš Zeman letos 28. října na Hradě vyznamená například bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka či aktéra potyčky na koupališti v Dubí Davida Michajlaka. Podle Lidových novin prezident celkem udělí 43 vyznamenání.

Už teď je jasné, že se ceremoniálu a slavnostní recepce nezúčastní například někteří z poslanců či rektorů. Neobdrželi totiž pozvánky. Patří mezi ně například předseda ODS Petr Fiala nebo předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Pozvání nebyli ani poslanci TOP 09. „Nenašel někdo moji pozvánku na Hrad na 28. října? Podívejte se prosím do kapes. Děkuji,“ žertoval na sociálních sítích nejmladší český poslanec Dominik Feri.

„Řádový den bude pro mě i letos velkou poctou. Být mezi těmi, které Miloš Zeman vyřadil z pozvánek na Hrad, chápu jako státní vyznamenání,“ přisadil si předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Mezi pozvanými nejsou třeba ani předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo předseda klubu Jakub Michálek. Pozván nebyl ani pirátský poslanec Tomáš Martínek. „Jen dva roky usilovné práce ve Sněmovně a hned přichází ocenění Hradu ušetřením rozhodování, zda jít, či nejít na oslavy 28. října :) Že by tolik vadily prezidentovi návrhy na podporu mediální gramotnosti?“ rýpnul si politik.