reklama

Mluvčí upozornil, že jde o standardní postup. "Skutečně ten stav je aktuálně takový, že dozorový státní zástupce vypracoval rozhodnutí, ale nebylo žádné rozhodnutí vydáno, probíhá navazující administrativní a procesní postup," vysvětlil Cimbala.

Šaroch podle Cimbaly změnil svůj původní právní názor na posouzení věci. S jeho rozhodnutím se nyní seznamuje vedoucí státní zástupce pražského městského státního zastupitelství. Bude se mimo jiné zabývat otázkou, zda je změna zákonná a důvodná. Do rozhodnutí může v rámci svých pravomocí zasáhnout. V případě, že by měl jiný právní názor, může Šarochovi pokynem uložit, aby rozhodl jinak.

Předseda vlády v neděli řekl, že pokud existuje spravedlnost, státní zástupce jeho stíhání zastaví. Kdyby žalobce podal obžalobu, Babiš by z čela vlády neodešel.

Josef Bartončík, obhájce jedné z obviněných Jany Mayerové, ČTK řekl, že se zatím k rozhodnutí vyjadřovat nebude. "Já se určitě vyjádřím, ale až poté, co rozhodnutí obdržím. A zatím se tak nestalo," řekl Bartončík. Advokát Babiše a jeho rodiny Michael Bartončík Deníku N také řekl, že zprávy o rozhodnutí nemá.

Lhůta pro rozhodnutí v případu skončila v sobotu. Ještě v pátek nebylo podle Cimbaly jasné, zda nebude lhůta prodloužena. Kromě zastavení trestního stíhání připadalo v úvahu také podání obžaloby, postoupení případu jinému orgánu, nebo vrácení případu policii k došetření. "Rozhodl se (pozn. - Šaroch) a úplně změnil názor," sdělil Deníku N jeden ze zdrojů. "To rozhodnutí odevzdal v pátek odpoledne, stíhání všech zastavil," řekl další zdroj.

Stíhání státní zástupce zastaví mimo jiné tehdy, jestliže skutek není trestným činem nebo není prokázáno, že jej spáchal obviněný. Dalším důvodem k zastavení stíhání je jeho nepřípustnost - stíhat nelze třeba zemřelého nebo člověka, kterého v daném stíhání omilostnil či amnestoval prezident. Server Neovlivní.cz před časem také uvedl, že v případě, kdy by státní zástupce změnil právní kvalifikaci z úmyslného trestného činu na neúmyslný, by bylo stíhání Babiše a dalších zastaveno jako promlčené.

S ohledem na rozsah spisového materiálu, který má přes 20.000 stran, se nelze podle Cimbaly vyjádřit, jak dlouho prostudování spisu potrvá. "Do skončení tohoto navazujícího procesu a následného administrativního zpracování se k obsahu konečného rozhodnutí nebude Městské státní zastupitelství v Praze vyjadřovat," uvedl Cimbala.

Policie vyšetřovala údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Návrh na obžalování Babiše podala letos v polovině dubna. Šaroch případ dozoruje od začátku, v minulosti zamítl stížnosti Babiše a dalších proti stíhání jako nedůvodné. Vyhověl naopak stížnostem místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka a dalších tří lidí, jejich obvinění loni v květnu zrušil.

Babiš, který je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení. Stíhání čelí kromě Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Mayerová a Josef Nenadál.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. Část opozice dlouhodobě považovala za neúnosné, že má Česko trestně stíhaného premiéra.