Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napínavé špionážní drama Krycí jméno Holec představuje nový trailer

film Krycí jméno Holec
film Krycí jméno Holec
Foto: Donatova.com

Praha - Nový napínavý snímek Krycí jméno Holec na motivy povídky režiséra Jana Němce Italská spojka se odehrává mezi Prahou a Vídní v roce 1968. V době, která směřovala k událostem Pražského jara i srpnové okupaci, je špionážní drama, jehož hlavní hrdinové jsou postaveni před zásadní volbu mezi kolaborací a sebedestruktivním hrdinstvím. V hlavních rolích se objeví Kryštof Hádek, Vica Kerekes, Johannes Zeiler nebo Ondřej Brzobohatý.

Děj se opírá o reálné osoby i skutečné situace. Jedním z hrdinů je rakouský novinář Helmut Zilk, který začátkem roku 1968 rozhíždí do té doby nepředstavitelný projekt, živé vysílání rozhovorů z komunistického Československa pro rakouskou televizi.

Hovory z Prahy, jak se projekt jmenuje, přinášejí Zilkovi respekt, avšak vzbuzují také zájem československé Státní bezpečnosti. Ke zhoršení situace přispívá také jeho láska k ženám a alkoholu. Při natáčení se Zilk seznámí s českým režisérem Janem Davidem a jeho přítelkyní, herečkou Evou.

Jan silně opovrhuje komunistickým režimem a věří, že přijde nějaká změna. I před ním se otevírá slibná kariéra, když je jeho - do té doby cenzurovaný - film přijat na festival v Cannes. Nakonec se mezi úspěšným novinářem a tvrdohlavým režisérem se rozhoří souboj o srdce Evy, které každý nabízí svojí slibnou budoucnost.

Do milostného trojúhelníku nakonec zasáhne srpnová okupace Prahy, při níž se Honzovi podaří nafilmovat  násilí a brutalitu okupantů. Film je třeba co nejdříve dostat mezi nejširší veřejnost. Jedinou cestu na Západ však paradoxně představuje právě Zilk. Může ale věřit člověku, kterého StB svírá jako v kleštích? Dokáže Zilk uniknout tajné policii, která jej nutí natočený materiály zničit? Situace se mění každou vteřinou a nikdo neví, komu může věřit!

Zdroj: YouTube

Film Krycí jméno Holec produkovali Monika Kristlová ze společnosti Dawson Films a Alexander Glehr z rakouské produkce Novotny &Novotny Filmproduktion. „Mezinárodní koprodukce mnohdy vzniká jako pouhé sdružení prostředků. U nás je to jinak. Příběh filmu se dotýká skutečných událostí, které propojovaly naše země, na pozadí napínavého dramatu nabízí střet životních postojů Východu a Západu v šedesátých letech. Vypjaté události tu symbolizují období, kdy lidé byli ochotni pro své myšlenky riskovat existenci, možná i život. Proto v našem příběhu stojí na jedné straně Helmut Zilk, skutečná kontroverzní osobnost, obestřená tajemstvím, jež nebylo plně vysvětleno ani po jeho smrti a na druhé straně umělec, režisér, který obětuje svou budoucnost pro možná zbytečný akt hrdinství," komentuje Monika Kristlová.

Název filmu vychází ze skutečnosti, protože právě pod tímto jménem vedla StB složku Helmuta Zilka. Skutečný rozsah a způsob Zilkovy spolupráce s tajnou policií nebyl nikdy objasněn a spousta otázek zůstala nezodpovězena. Ve filmu se vyskytuje řada osob inspirovaných skutečnými lidmi a také řada skutečných dobových situací. I samotná postava Jana Davida je inspirována skutečným člověkem, režisérem Janem Němcem.

Režie filmu se ujal rakouský producent a režisér Franz Novotny. V hlavních rolích se kromě Kryštofa Hádka, Vicy Kerekes a Johannese Zeilera objeví David Novotný, Jenovéfa Boková, Ondřej Brzobohatý, Vilma Cibulková nebo Jiří Vyorálek. Premiéra filmu je stanovena na 22.září 2016.

Témata:  Kryštof Hádek Vica Kerekes film Krycí jméno Holec

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy