Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký návrat Harryho Pottera: Vrací se do divadla, na stránky knih i do kina

Harry Potter
Harry Potter
Foto: Warner Bros.

Londýn - Harry Potter se v Londýně vrací na prkna, která znamenají svět. Knižně vychází jeho další dobrodružství a do kin se na podzim chystá nový příběh z potterovského světa.

Tuto sobotu má v londýnském divadle Palace Theatre premiéru divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě. První série 175.000 vstupenek se loni vyprodala během osmi hodin, ale jak uvedla agentura DPA, zájemci o lístky dostanou další šanci. Pořadatelé příští čtvrtek 4. srpna nabídnou do prodeje dalších 250.000 vstupenek na dvoudílné pětihodinové představení.

Děj hry se odehrává 19 let poté, co románový příběh Harryho Pottera skončil. Představení u britských a amerických kritiků sklidilo vesměs pochvalné recenze.

Scénář hry vyjde 31. července, tedy na fiktivní 36. narozeniny Harryho Pottera, v USA, Velké Británii a v Kanadě i knižně. Tamní knihkupectví chystají na sobotní půlnoc slavnostní zahájení prodeje.

"Vypadá to, že (autorka knih o Harrym Potterovi J.K.) Rowlingová si odpočinula a teď se ve velkém stylu vrací zpátky do Potterova světa," řekl Andrew Simse (27), spoluzakladatele fanouškovské stránky Hypable. "Z těch, kdo četli knížku jako děti nebo dospívající, jsou teď dvacátníci a třicátníci. Všichni jsme vyrostli s Harrym a nynější slavnostní zahájení prodeje knihy nás budou vracet do dětství," dodal.

V Česku získalo práva k vydání nakladatelství Albatros, které chystá na podzim český překlad.

Scénář prokletého dítěte se popisuje jako osmý příběh Harryho Pottera a je v americkém knižním žebříčku knihou s největším počtem předběžných objednávek od roku 2007. Již sedmatřicetiletý Harry a jeho žena Ginny mají v příběhu syna Albuse, který se chystá studovat v Bradavicích. Potomka Scorpiuse má Harryho někdejší násilnický rival Draco.

Letos v listopadu také míří na stříbrné plátno snímek Fantastická zvířata a kde je najít natočený podle stejnojmenné knihy Rowlingové. Česká premiéra filmu je 17. listopadu, v USA a v Británii o den později.

Témata:  Harry Potter J.K. Rowling divadla

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy