Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel český dramaturg Miloslav Vydra (†73)

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V neděli zemřelo někdejší dramaturg Filmového studia Barrandov Miloslav Vydra, bylo mu 73 let. Podílel se na vzniku osmdesáti celovečerních filmů.

Mezi filmy, na nichž spolupracoval, byly úspěšné snímky Léto s kovbojem, Holky z porcelánu, Rozpuštěný a vypuštěný, Romaneto, Schůzka se stíny, Nejistá sezona, Hadí jed, Tichá bolest, Čas sluhů, Vesničko má, středisková či Obecná škola.

Vydra byl také autorem filmových scénářů Dívka s mušlí a Poslední vlak, televizních adaptací Český pekáč, Děti za mřížemi, Honoré de Balzac, Rembrandt van Rijn, Maska, Mstitel a řady dalších.

"Miloslav Vydra byl mimořádnou tvůrčí osobností. Jako dramaturg měl cit pro látku. Když jí věřil, uměl se za ni postavit a doslova o ni bojovat, což za bývalého režimu na Barrandově nebylo jednoduché," komentovala jeho úmrtí režisérka a scenáristka Irena Pavlásková. "Vznikla tehdy spousta kvalitních snímků, na čemž měl osobní zásluhu," zdůraznila.

Katedru dramaturgie a scenáristky pražské FAMU vystudoval Vydra v první polovině 60. let. Začátkem 70. let přišel na Barrandov, kde působil v letech 1982-1991 jako vedoucí tvůrčí skupiny. Krátce byl novinářem a v roce 1995 nastoupil do České televize.

Témata:  úmrtí filmy Miloslav Vydra

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy