Kultura

Gabriela Vránová

Divadlo na Vinohradech se rozloučilo s Gabrielou Vránovou

Kultura

Praha - Divadlo na Vinohradech se dnes naposledy rozloučilo herečkou Gabrielou Vránovou, která zemřela 16. června ve věku 78 let. Přišli zejména její herečtí kolegové, kteří se hodinu střídali v čestné stráži u rakve na mnoha květinami a věnci ozdobeném pódiu.

sůl

Co se děje v lidském těle, když hodně solíte?

Kultura

Mnoho z nás to dělá automaticky a nepřemýšlí nad tím. Pokud jíte málo slané jídlo, sáhnete po solničce a dokořeníte si jej. Když sníte něco slaného, máte ale pocit žízně a začnete toužit po vodě. Co se však stává ve chvíli, kdy se solí ládujete až moc často?

Brno, Stará radnice

Dohra kontroverzní hry v Brně: Kraj městu sníží dotace na festival

Kultura

Brno - Jihomoravský kraj asi kvůli dvěma kontroverzním hrám zkrátí dotaci na osmidenní festival Divadelní svět Brno, který skončí ve středu. Kraj měl pro akci připravený milion korun, ale schválení částky přesunuli zastupitelé až na červnové zasedání. Mluvčí kraje Monika Brindzáková dnes ČTK řekla, že hejtman Bohumil Šimek (ANO) doporučí radě festival podpořit vyjma dvou kontroverzních her. Částku, o kterou by se dotace snížila, zatím neuvedla. Podle zjištění ČTK by bez vynětí podpory dvěma hrám nemusela dotace festivalu projít.

Mahenovo divadlo v Brně

Brněnští náckové? Aktivisté podle ředitele divadla překročili hranice

Kultura

Brno - Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser označil sobotní narušení kontroverzní hry Naše násilí a vaše násilí za překročení hranic a varovný signál společenského vývoje. Událost, kdy asi 20 aktivistů vstoupilo na jeviště a bránilo hercům pokračovat, mu připomněla scény z filmů o nástupu fašismu.

Manželé Sobotovi

Kultura

Legendární "popleta" Luděk Sobota slaví 75. narozeniny

Praha - Herec Luděk Sobota, který 27. května oslaví 75. narozeniny, proslul rolemi nesmělých a naivních popletů. Před několika lety ale diváky překvapil v seriálu Okresní přebor civilním herectvím, tak odlišným od jeho běžného rejstříku. Popularitu si Sobota získal hlavně díky komediím z minulých let: Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976), Co je doma, to se počítá, pánové... (1980) nebo Jen ho nechte, ať se bojí (1977).

Kino, ilustrační foto

Začíná zlínský filmový festival pro děti a mládež, na chodníku slávy přibudou hvězdy

Kultura

Zlín - Ve Zlíně dnes začíná mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. Letošní 58. ročník nabídne 300 filmů z 55 zemí, z toho 169 snímků je soutěžních. Hlavním tématem je československý film pro děti a mládež u příležitosti sta let české státnosti a 120 let československé kinematografie. Nebude chybět ani rakouské filmové okénko. Festival potrvá do 2. června.

Koncert, ilustrační foto

Ed Sheeran ovládl hudební ceny Billboard, Kelly Clarkson dojala publikum

Kultura

Las Vegas - Britský popový zpěvák Ed Sheeran získal čtyři ceny letošního ročníku hudebních cen amerického časopisu Billboard včetně nejlepšího umělce. Cenu cenu "ikony" hudebního světa převzala Janet Jacksonová, nejmladší členka slavné Jacksonovy rodiny. Nejlepším albem se stalo Damn Kendricka Lamara.

Brněnská muzejní noc, hrad Špilberk

V Brně začal 14. ročník muzejní noci

Kultura

Brno - Galerie a muzea v Brně se dnes v podvečer zájemcům otevřela na noc. Do čtrnáctého ročníku Brněnské muzejní noci se zapojilo kolem 30 institucí. Lidé se mohli dostat na jinak nepřístupná místa a v netradiční dobu.

Koncert, ilustrační foto

Kultura

Kameny se zase valí do Prahy, Rolling Stones budou v Česku 4. července

Dublin - Rocková skupina Rolling Stones dnes zahajuje letošní část turné po Evropě, které začalo už loni na podzim. První letošní vystoupení má večer na programu v Dublinu a svou šňůru koncertů završí 8. července ve Varšavě. V jeho rámci zahraje 4. července také v Praze. Jde o součást turné pod názvem Bez filtru (No filter), které rockeři v září zahájili v Hamburku a následně z něho odehráli 13 večerů v západoevropských městech.

Anna Franková zřejmě v roce 1942

Velký objev: Experti rozluštili dvě zakryté stránky deníku Anne Frankové

Kultura

Amsterdam - Muzeum Anne Frankové v Amsterodamu dnes zveřejnilo dvě stránky z deníku této židovské dívky, které byly dosud zakryté hnědým papírem, a tudíž nečitelné. Text se expertům Domu Anne Frankové a odborníkům z dalších nizozemských institucí podařilo rozluštit po letech snah díky novým technologiím, například fotografováním ve vysokém rozlišení.

Tom Wolfe

Zemřel autor knihy Ohňostroj marnosti Tom Wolfe

Kultura

Washington - V pondělí zemřel americký žurnalista, satirik a spisovatel Tom Wolfe. Oznámila to dnes jeho agentka. Podle agentury AP mu bylo 88 let, některé zdroje uvádějí, že 87 roků. Wolfe napsal desítky románů a esejí, k jeho nejznámějším dílům patří Ohňostroj marnosti z roku 1987 nebo Muž na vrcholu z roku 1998. Wolfe byl také známý jako jeden ze zakladatelů "nové žurnalistiky" - směru, který se snažil v článcích a reportážích více využívat nástrojů prózy.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy