Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Divadlo Bolka Polívky chystá na zahájení sezóny happening na Jakubském náměstí

Bolek Polívka
Bolek Polívka
Foto: Korzo

Brno - Na novou sezónu se poctivě připravuje i Divadlo Bolka Polívky. To připravuje čtyři premiéry, festival Divadla Na zábradlí, Re-Kabarety, happeningy a mnoho dalšího.

6. září začne divadlo novou sezónu happeningem na Jakubském náměstí. "Od 15 hodin uvidíte alegorický průvod postav z her Bolka Polívky, nový „bolkomobil", Barina, Frettiho a Múzy. Představíme nové uniformy a hodnosti klaunských sil, uslyšíte Bolkovu "Zprávu o stavu divadla" a originální koncert Aliaksandra Yasinského," přibližuje program Vojtěch Fatka, režisér Re-Kabaretu.

V 18 hodin se ve foyer divadla otevře vernisáž výstavy Jozefa Gertliho Danglára, krále slovenského komiksu. První večer následně otevře divadlo premiérovým Re-Kabaretem v 19 hodin. "Novou sezónu po úvodním happeningu otvíráme sérií představení kmenových inscenací našeho divadla, nebude chybět DNA, Burke nebo TVRZ," uvedl ředitel divadla Ondřej Chalupský

První premiéra je naplánována na říjen a je o české zpracování britského divadelního hitu Dava Simpsona – The Naked Truth. Jedná se o dojemnou komedii, jež je výzvou všem ženám a oslavou jejich síly postavit se nepřízni osudu. Režie se ujal Petr Halberstadt a hlavní role obsadily např. Chantal Poullain, Markéta Častvaj Plánková, Petra Špindlerová, Anna Stropnická či Alžběta Vaculčiaková.

Jako druhá bude v listopadu uvedena premiéra absurdní komedie Srnky v režii autora hry Tomáše Svobody, ve které se představí např. Josef Polášek či Pavel Šimčík. "Srnky jsou příběhem outsiderů s kuriózními osudy. Jednou z postav je i dirigent, který touží vystupovat v Japonsku a na Pražském jaru, ve skutečnosti však řídí orchestr při operetních představeních v Ostravě. S jeho životem ještě víc zamává osudová nehoda s tragikomickými následky, která svede jeho kroky s dalšími nešťastníky, kteří proplouvají životem velmi neobvyklým způsobem: mykolog, který ze strachu z vlastní výšky chodí neustále ohnutý, takže v sobě objevil talent na hledání hub, vynálezce, který má na kontě řadu odmítnutých vynálezů, či úředník, který obsedantně podléhá svým erotickým fantaziím... A samozřejmě nechybí ani jejich ženy, milenky, „zaučovatelky" atd." uvedl v tiskové zprávě autor Tomáš Svoboda.

Třetí premiérou je autorská hra Bolka Polívky s názvem Šašek a syn, na kterou se mohou diváci těšit v únoru 2017. Mladý šlechtic se ve hře dozvídá překvapivé věci o svém původu. "Je příliš krásný, než aby byl moudrý. Mladý a přitažlivý v zajetí šaškujících gerontů. Za všechny repliky jenom jednu moudrou starého šaška: A tak hřích po hříchu suneme se k hrobu." V hlavních rolích se představí Vladimír Polívka, Bolek Polívka a další.

Čtvrtou premiérou bude v dubnu 2017 Hrůza v Brně. Nová hra z pera Arnošta Goldflama je psána v brněnské mluvené řeči. "Je to specifický žánr, bizarní groteska vycházející z anekdot o policajtech, která však vezme překvapivý obrat, ve kterém se pokouším o jakýsi přesah," uvádí autor. V inscenaci se objeví Ján Sedal, Míňa Chmelařová, Petr Halberstadt, Oldřich Navrátil a další.

Divadlo také plánuje uvést čtyři nová vydání oblíbeného Re-Kabaretu a happeningy na Jakubském náměstí. Divadelní představení doplní také několik koncertů a série výstav ve foyer. Významnou událostí se v listopadu stane festival Divadla Na zábradlí, které přijede s hrami Hamleti, Posedlost, Požitkáři a Korespondence V+W.

Divadlo Bolka Polívky také připravilo ve spolupráci s Agenturou JL v době od listopadu do května pásmo víkendových pohádek, které budou uváděny o sobotách, výjimečně o nedělích, a z pestré programové skladby budou k výběru např. Brouk Pytlík, Krysáci a ztracený Ludvík, Princ Bajaja, Tři mušketýři nebo Čtyřlístek.

Témata:  Divadlo Bolka Polívky divadla Boleslav Polívka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy