reklama

Orchestr založený již v roce 1548, přednese program složený z děl Ludwiga van Beethovena, Maxe Regera a Richarda Strausse, tedy výhradně německých autorů. V Beethovenově houslovém koncertu D dur se představí dánský houslista Nikolaj Znaider. "Jsem nesmírně potěšen, že letos máme možnost svěřit slavnostní zahájení do rukou takového orchestru, jako je Staatskapelle Dresden s šéfdirigentem Christianem Thielemannem, kteří mají stejně jako například Česká filharmonie Dvořákovu hudbu, německou hudbu takříkajíc v genech," uvedl umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

Koncert bude živě přenášet Česká televize na kanálu ČT art a poprvé bude slavnostní zahájení Dvořákovy Prahy prostřednictvím společnosti Unitel Classic šířeno do celého světa. 

V průběhu následujících tří týdnů bude festival oslavovat velkolepé dílo Antonína Dvořáka, od jehož narození uplyne 8. září 175 let. Kromě rezidenčního orchestru České filharmonie s Jiřím Bělohlávkem a Jakubem Hrůšou bude Rudolfinum v dalších programech hostit například London Symphony Orchestra s dirigentem Gianandreou Nosedou, který doprovodí našeho violoncellistu Jiřího Bártu.

Vystoupí také houslista Gidon Kremer se souborem Kremerata Baltica či uskupení Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia pod vedením Antonia Pappana, kteří budou program letošní Dvořákovy Prahy uzavírat. K poslechu bude také sólový recitál ruského klavíristy Borise Berezovského, protagonisty festivalových večerů budou i hvězdní houslisté Hilary Hahn a Gil Shaham.

Post kurátora komorní řady byl letos svěřen britskému houslistovi a hudebnímu nadšenci Danielu Hopeovi, který před festivalové publikum předstoupí hned 6. září v Rudolfinu společně se Zurich Chamber Orchestra a Ivo Kahánkem. 

Dvořákova Praha uvede vedle Dvořákových ikonických skladeb i díla méně známá. Novosvětská symfonie zazní vůbec poprvé na Dvořákově Praze v provedení na dobové nástroje v interpretaci renomovaného orchestru Anima Eterna Brugge. V průběhu září zazní také komplet symfonických básní a předeher Antonína Dvořáka, například všechny básně na motivy Erbenovy Kytice i málo uváděná Píseň bohatýrská, a to v provedení České filharmonie.

Dojde i k uvedení málo známé Dvořákovy písňové prvotiny Cypřiše v podání tenoristy Pavla Černocha a klavíristy Ivo Kahánka."Těší mne, že umělecká kvalita Dvořákovy Prahy stále vzrůstá a úměrně s tím se zvyšuje popularita u domácího i zahraničního publika. Setkání s umělci, dirigenty a sólisty, kteří interpretují díla Antonína Dvořáka, mne utvrzují o významném mistrově vlivu na další generace hudebníků po celém světě. Skladatel, jemuž je festival Dvořákova Praha zasvěcen, je dodnes jedním z nejvýznamnějších ambasadorů české kultury," říká Karel Komárek, majitel skupiny KKCG a spoluzakladatel festivalu.

Těšit se můžeme i na čtyřdenní konference Cultural Leadership Summit – Vedení úspěšných kulturních projektů ve 21. století, která se koná souběžně se zahájením festivalu a jejímž pořadatelem je též Akademie klasické hudby.