Kultura

Karel Gott, 60. léta

Gott převzal za celoživotní dílo německou mediální cenu

Kultura

Lipsko - Zpěvák Karel Gott dnes večer v Lipsku převzal významnou německou mediální cenu Zlatá slepice, a to za celoživotní dílo. Tisíce přítomných diváků mu tleskaly vstoje. Gotta, který je po desetiletí v německy mluvících zemích vítaným hostem hudebních show, se opět od hostitelů dočkal přívlastků Zlatý hlas z Prahy nebo Sinatra Východu.

Hudba, ilustrační foto

Anketa Český slavík začíná. Jak se můžete zapojit?

Kultura

Praha - Od 3. října do 19. listopadu mohou zájemci hlasovat v 52. ročníku ankety Český slavík Mattoni. Na slavnostním večeru v sobotu 25. listopadu v Hudebním divadle Karlín budou předány slavíci v kategorii Zpěvačka, Zpěvák a Hudební skupina, Absolutní slavík a ceny Objev roku, Slavíci bez hranic (nejoblíbenější slovenský interpret v ČR), ocenění pro nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls a cena za nejstreamovanější českou skladbu na internetu.

Ilustrační fotografie

Kultura

Zemřel rockový zpěvák a kytarista Tom Petty. Bylo mu 66 let

Los Angeles - Ve věku 66 let zemřel americký rockový hudebník Tom Petty, frontman skupiny Heartbreakers. V neděli ho postihla srdeční zástava. Pettyho rodina podle médií v pondělí rozhodla o tom, aby jej lékaři kvůli beznadějnému stavu odpojili od přístrojů.

Jan Hřebejk

Kultura

Hřebejkův film Učitelka dobývá svět. Kritika nešetří chválou, zájem o něj je i v zahraničí

Praha - Film Jana Hřebejka Učitelka vstoupil do americké, kanadské, argentinské, estonské a italské distribuce. V říjnu přijdou na řadu francouzská kina a zájem má i Čína. BBC zařadila snímek na první místo do výčtu deseti filmů, které je třeba v září vidět. Oscarová knihovna si vyžádala scénář filmu, aby ho zařadila do své stálé kolekce 15.000 amerických i zahraničních scénářů od roku 1910 až po současnost.

Ilustrační fotografie

Ve věku 66 let zemřel Petr Šabach, autor předlohy filmu Pelíšky

Kultura

Praha - V sobotu zemřel spisovatel Petr Šabach, autor mnoha humoristických románů a povídek. K nejznámějším patří povídková sbírka Hovno hoří, podle níž vznikl úspěšný film Pelíšky. Jan Hřebejk bude na Šabacha vzpomínat jako na velkorysého a hodného člověka.

Film, ilustrační foto

Ceny Františka Filipovského: Dabingové ocenění získali Hudečková a Plachý

Kultura

Přelouč - Ceny Františka Filipovského za nejlepší výkon v dabingu dnes získali Martina Hudečková za roli Bridget Jonesové ve filmu Dítě Bridget Jonesové a Jiří Plachý za roli Freda Ballingera ve filmu Mládí. Ceny za celoživotní mistroství v dabingu získali herečka Marie Drahokoupilová, herec Jan Přeučil a režisér dabingu Jiří Kubík.

Kino, ilustrační foto

O Oscara bude za Česko bojovat film Bohdana Slámy Bába z ledu

Kultura

Praha - Snímek Bába z ledu režiséra Bohdana Slámy bude za Česko soutěžit o Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Termín pro zaslání kandidátů vyprší 2. října. Americká filmová akademie ze seznamu vybere devět filmů a z nich posléze konečných pět finalistů, které oznámí 23. ledna 2018. Vítěz bude vyhlášen na ceremoniálu v Los Angeles 4. března.

Vladimír Brabec

Kultura

Zemřel herec Vladimír Brabec, ztvárnil roli Majora Zemana

Praha - Ve věku 83 let dnes večer zemřel herec a dabér Vladimír Brabec. Popularitu mu přinesla v 70. letech role majora Zemana v normalizačním seriálu. Ve filmu a divadle ztvárnil za svůj život desítky rolí. Rád se věnoval i dabingu, za který obdržel cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství. O úmrtí ČTK informovala Brabcova vnučka Léna Brauner.

Praha

Virtuální dokument o Československu se začal točit v Obecním domě

Kultura

Praha - V secesním Obecním domě v Praze dnes začalo natáčení virtuálního filmového dokumentu, který se stane součástí výstavy Mladé Česko. Pořízené záběry pod vedením režiséra Jana Kadeřábka za pomocí virtuální reality přenesou diváky do revolučního dění 28. října 1918.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy