Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výročí Karla IV. se oslaví společně s výročím hradu Kašperk, dělí je od sebe 40 let

Logo oslav 700. výročí narození Karla IV. vytvořilo Studio Najbrt
Logo oslav 700. výročí narození Karla IV. vytvořilo Studio Najbrt
Foto: Studio Najbrt

Kašperk - Letos uběhne 700. výročí narození největšího z českých panovníků, Karla IV. Oslavy narozenin římského císaře budou probíhat také na hradě Kašperk, který společně s Karlem letos také slaví své výročí, 660 let od svého založení.

O víkendu 7. – 8. května proběhnou dvě velká výročí ve středověkém stylu. Během obou dnů bude probíhat středověká slavnost, která připomene dobu panování Karla IV. Představí se krásné tanečnice, středověká hudba, žonglérská a akrobatická vystoupení, rýžování zlata nebo hradní vojenská posádka v plné zbroji či výcvik bojových koní.

Na hradním nádvoří se návštěvníci budou moci setkat s levou rukou Karla IV., tedy jeho heroldem, dalšími jeho pobočníky a přáteli. A pokud nebude panovník příliš zaměstnán svými povinnostmi, přijede se na svůj hrad podívat osobně. Nebudou chybět ani prohlídky hradu a to jak prostřednictvím obou hradních okruhů (Život na hradě a Stavba hradu), tak i Interaktivních prohlídek pro děti. K dispozici ude také bohaté občerstvení a to i ve středověkém stylu.

Od května 2016 do února 2017 bude hrad Kašperk zastoupen na velké výstavě v Národním technickém muzeu v Praze, s názvem Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV. A společně s dalšími strážními hrady Karla IV., kterými jsou hrady Radyně u Starého Plzence, hrad Lauf u Norimberka a zřícenina hradu Karlsfried u německé Žitavy, bude hrad Kašperk představen na speciální výstavě Strážní hrady Karla IV. v tomtéž muzeu.

Témata:  Karel IV. cestování hrad Kašperk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy