Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brněnské HaDivadlo uvede Směšnou temnotu

Divadlo, ilustrační foto
Divadlo, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno – Brněnské HaDivadlo uvede v rámci svého dramaturgického cyklu MY a ONI (Sebereflexe) oceňovanou hru Wolframa Lotze. Drama jednoho z nejtalentovanějších německých dramatiků současnosti bude na české jeviště převedeno vůbec poprvé.

Celosezónní dramaturgický cyklus HaDivadla MY a ONI (Sebereflexe) zkoumá podoby, příčiny a důsledky čar, které dělí naši společnost. Druhou premiérou cyklu a zároveň třetí premiérou této sezóny bude první české uvedení hry Směšná temnota německého autora Wolframa Lotze. Jeden z nejoceňovanějších a nejtalentovanějších současných dramatiků totiž toto téma zkoumá hned z několika pohledů.

Wolfram Lotz se dostal do povědomí v roce 2011 hrou Pár vzkazů Veškerenstvu, která byla o rok později uvedena ve vídeňském Akademietheater. Až Směšná temnota však zaznamenala opravdový úspěch a proslavila autora neobvykle vtipných a subverzivních textů. Hra získala několik významných cen a byla uvedena na několika německých scénách, včetně Burgtheatru, kde ji nastudoval režisér Dušan D. Pařízek.

„Slyšel jsem o soudním procesu proti somálskému pirátovi, který vedl soud v Hamburku. To pro mě bylo k nevydržení. To, že se tu soudí lidé, o kterých v podstatě vůbec nic nevíme. A také to, že tu mým jménem mluví takzvané právo ‒ a tedy i já mám zodpovědnost za celý ten nesmysl,“ vysvětluje první impulz k napsání Směšné temnoty její autor.

Lotz ve hře vytváří osobitou příběhovou krajinu z klišé, obrazů a citací mediální současnosti. Konfrontuje zde ty, kteří jsou přesvědčeni, že mají právo mluvit s těmi, které nikdo mluvit nenechá nebo jim nikdo není ochoten rozumět. Lotz používá známý příběh Conradova Srdce temnoty, ale i Coppolovu Apokalypsu, které cituje a paroduje. Dobrodružná cesta do džungle se však stává cestou do autorova nitra.

V brněnském HaDivadle Lotzovu hru nastudoval režisér Filip Nuckolls, který zde před čtyřmi lety uvedl Lotzův Velemarš. Stejně jako Velemarš, bude i Směšná temnota českou premiérou. „Texty Wolframa Lotze zbožňuju pro jejich inteligenci, nelaskavý humor a lidskost. Tato lidskost se projevuje v poetické absurdnosti až dadaismu, který je, podle mě, v dnešní době velice příhodnou formou k zachycení údělu člověka v naší rapidní a přelomové době různých ismů. Myslím, že Čechům je Lotz velmi blízký, neboť jeho kořeny vyrůstají z podobné půdy jako před sto lety kořeny Haška a Kafky,“ vysvětluje Nuckolls.

V hlavní roli vrchního rotmistra Pellnera se představí Jan Lepšík. V dalších rolích uvidíme Agátu Kryštůfkovou, Zbyška Humpolce nebo Jiřího Svobodu. Inscenaci doplní originální zvukový prales Tomáše Vtípila.

Premiéra Směšné temnoty se koná 11. ledna 2017 v HaDivadle. 

Témata:  Brno divadla Divadlo HaDivadlo

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy