Kultura

Masaryk má dvanáct Českých lvů

Masaryk ovládl s 12 cenami České lvy. Sošku má i Bartoška

Kultura

Praha - V pražském Rudolfinu se dnes koná 24. ročník předávání filmových cen Český lev. Nejvíce nominací, celkem 14, získalo životopisné drama režiséra Julia Ševčíka Masaryk věnované osudu diplomata a politika Jana Masaryka. Už pět z nich proměnilo v ocenění.

Film, ilustrační foto

Oscar za nejlepší film získal Moonlight, vyhlášen byl ale původně jiný film

Kultura

Los Angeles - Cenu americké filmové akademie Oscar za nejlepší film loňského roku získal snímek Moonlight režiséra Barryho Jenkinse, který vypráví příběh dospívání homosexuálního černošského chlapce v USA. Největší počet cen ale posbíral romantický muzikál Damiena Chazellea La La Land. Na konto si jich připsal celkem šest. Slavnostní ceremoniál skončil nepříjemnou chybou, když herci vyhlašující vítěze uvedli jiný film. Americký prezident Donald Trump se tvrdé kritiky jako třeba při Zlatých glóbech nedočkal, stal se ale cílem mnoha vtípků.

Náboženství, ilustrační fotografie

Kultura

Ve věku 76 let zemřel jazzový zpěvák Al Jarreau

Los Angeles - Ve věku 76 let zemřel legendární jazzový zpěvák Al Jarreau. V neděli to oznámil jeho manažer. Jarreau se proslavil v 70. letech alby We Got By a Look to the Rainbow. Byl držitelem sedmi cen Grammy.

Antonín Přidal

Zemřel divadelní profesor JAMU Antonín Přidal

Kultura

Brno, Praha - Profesor dramaturgie a autorské tvorby na Divadelní fakultě JAMU v Brně, ale také básník, scenárista, dramatik a překladatel Antonín Přidal dnes v ranních hodinách zesnul. Bylo mu jedenaosmdesát let.

Jiří Ovčáček

O Ovčáčka čtveráčka je stále zájem, derniéru uvidí lidé v 70 kinech

Kultura

Praha Pražskou derniéru "nekorektního kabaretu" zlínského divadla Ovčáček čtveráček bude v úterý v přímém přenosu přenášet satelit do 70 kin v zemi. Zájem je obrovský, text inscenace přitom vznikl spontánně za dva dny loni na konci října. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana však na derniéru nedorazí.

Ilustrační fotografie

Rudé trenky nad Hradem? Kauzy se chytili i čeští divadelníci

Kultura

Praha - Trenýrkový počin skupiny Ztohoven má dohru nejen v soudních síních, ale také v divadelním světě. Opereta v režii Vladimíra Morávka z brněnské Husy na provázku s názvem "Včera jsme to spustili" bude mít svou pražskou premiéru v sídle právnické fakulty UK.

Táňa Pauhofová a Klára Issová ve snímku Všechno nebo nic

RECENZE: film Všechno nebo nic potěší především ženské publikum

Kultura

Recenze - Stává se pravidlem, že některé snímky jsou srovnávány s jinými, většinou povedenějšími nebo známějšími výtvory. Pokud se nová koprodukční romantická komedie nazývá český Deník Bridget Jonesové, tak to je právě ten druhý případ, který může být do jisté míry zavádějící.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy