Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští záchranáři z Bílých přileb jsou hrdiny filmu nominovaného na Oscara, dostali víza do USA

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Dva syrští záchranáři z takzvaných Bílých přileb, o nichž je stejnojmenný film nominovaný na Oscara, dostali víza pro vstup do Spojených států. Komplikace jim nastaly poté, co americký prezident Donald Trump minulý měsíc vydal sporný výnos o migraci.

Zatím se ale nerozhodli, zda na ceremoniál, který se uskuteční tuto neděli, pojedou. Stále se totiž obávají komplikací na letišti v USA. "Víza jsme dostali včera (pátek), ale nejsme si jistí, zda tam můžeme jet, nebo ne," řekl agentuře APF v sobotu Raíd Sálih, šéf syrských Bílých přileb.

Snímek britského režiséra Orlanda von Einsiedela The White Helmets (Bílé přilby) byl na americkou cenu Oscar nominován v kategorii krátkometrážní dokument. Jeho hlavními protagonisty jsou záchranáři ze skupiny, která vznikla v roce 2013 a jejími členy bylo na 3000 dobrovolníků. Mnozí z nich ale už nežijí.

"Ten film už je pro nás historií. Ale doufáme, že Oscara dostaneme, protože by to Bílým přilbám dalo morální podporu. Ukázalo by se tak, že jejich oběti nebyly zbytečné," uvedl Sálih, jehož by do USA měl doprovodit kolega z Bílých přileb Chálid Chatíb. Právě ten natočil většinu záběrů z filmu.

Sálih také řekl, že by na slavnostním večeru 26. února rád připomněl utrpení lidí v Sýrii. Tamní občanská válka si vyžádala už přes 310.000 obětí a více než polovina tamní populace musela opustit své domovy, z toho asi pět milionů uprchlo za hranice země.

Témata:  Sýrie Americký Oscar Ceny Oscar

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy