Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurvínek slaví devadesátiny. Jaký dárek dostane k narozeninám?

pohádka Spejbl a Hurvínek
pohádka Spejbl a Hurvínek
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - 2. května oslaví vykutálený synek pana Spejbla Hurvínek už 90. narozeniny. Na jeho počest proběhne v pražském Foru Karlín koncert a mezi gratulanty bude také vokální soubor 4TET.

Loutku Hurvínka jako osobitou variantu Spejbla vytvořil řezbář Gustav Nosek jako překvapení pro profesora Josefa Skupu. Hurvínek se na scéně poprvé objevil 2. května 1926 v přídavku večerního představení Rudolfa Nešvery Počestný dům v Loutkovém divadle Feriálních osad v Plzni. Hry s dialogem Spejbla s Hurvínkem si rychle našly zástupy fanoušků a dvojice se začala objevovat v rozhlase, na deskách i v knihách. V roce 1930 se Josef Skupa rozhodl přestavět divadlo na první českou profesionální loutkovou scénu, a tak vzniklo Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Skupu v roce 1954 začal alternovat Miloš Kirschner, který i nadále pokračoval v tradici, že Spejbla a Hurvínka mluví vždy stejný herec. Po Skupově smrti Kirschner nastudoval obě role v řadě cizích jazyků, aby jejich neotřelý humor představil i do zahraničí. Od roku 1982 se třetím "tátou" Spejbla a Hurvínka stal Martin Klásek.

 

Zdroj: YouTubeKoncert v pražském Foru Karlín bude na počest nejmenšího Čecha Hurvínka, ale i toho největšího Čecha a tím byl Karel IV. i on letos slaví své jubileum. ,,Protagonisty večera tak budou nejen oslavenec s panem Spejblem, Máničkou, bábinkou a psem Žerykem. Část výtěžku ze vstupného chceme prostřednictvím magistrátu věnovat na výrobu nových zvonů pro kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově. Zvony jsou určeny jako dar k 700. výročí narození Karla IV.," řekla České tiskové kanceláři mluvčí Divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová.

Dále pak Kirschnerová dodává: ,,V květnu a červnu otevřeme ve výstavních prostorách Staroměstské radnice Hurvínkovu retrospektivní výstavu. Souběžně bude zahájena další expozice, tentokrát zacílená na dětské návštěvníky, v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi. Rozšířená verze bude instalována v Muzeu hlavního města Prahy na Florenci, a to od 25. listopadu. Potrvá do konce února 2017." 

Ke gratulantům se kromě vokálního souboru 4TET přidá také vydavatelství Supraphon, které chystá reediční CD Hurvínek na dvoře lucemburském.

Témata:  pohádka Spejbl a Hurvínek Forum Karlín

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy