Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel textař a malíř Zdeněk "Kňučík" Navrátil, autor hitu Jožin z bažin

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V pátek zemřel ve věku nedožitých 67 let zpěvák, textař a malíř Zdeněk "Kňučík" Navrátil. Podlehl dlouhodobé vážné nemoci. Navrátil v 70. letech složil text k legendární písni Jožin z bažin, kterou proslavil Banjo Band Ivana Mládka.

Navrátil se v polovině 70. let setkal v hotelu Moskva ve Zlíně s Ivanem Mládkem. Navrátil i Mládek ve Zlíně koncertovali se svými kapelami. Bubeník kapely Zdeňka Navrátila se z vojny znal s Ivo Pešákem, tak se obě kapely seznámily. 

Navrátil ukázal svůj text o Jožinovi z bažin Ivanovi Mládkovi a slíbil mu, že když z písně udělá hit, tak mu dá litr slivovice. Mládek text trochu upravil a z Jožina z bažin udělal jednu z nejznámějších českých písní. Navrátil mu pak rád předal slíbenou odměnu.

Ačkoliv v posledních letech bojoval s cukrovkou a musel docházet na dialýzu, zachovával si Navrátil optimismus, dál bavil své přátele a prostřednictvím sociálních sítí, na kterých byl velmi aktivní, také veřejnost.

Osudnou se mu ale stala dopravní nehoda. "Milí facebookoví i opravdoví přátelé Zdeňka Kňučíka Navrátila. Mám jeho svolení vás všechny touhle cestou pozdravit a informovat, že Kňuča je v tuto chvíli ve zlínské Baťově nemocnici po autonehodě, která, žel ve spojení s jeho dalšími chronickými nemocemi, přinesla komplikace. Strejda leží na JIPce a jen složitě komunikuje. Zachovává si však stále ještě humor, svou hlavní devízu. Držte mu palce, prosím," napsala na začátku února na facebookový profil Zdeňka Kňučíka Navrátila jeho neteř Andrea.

Bohužel, Navrátil boj s nemocí prohrál a v pátek 3. března ve zlínské nemocnici zemřel. Rodina o jeho skonu informovala na jeho facebookovém profilu. Poslední rozloučení se skvělým textařem a zpěvákem je naplánováno na tento pátek na 12:15 v smuteční síni zlínského krematoria.

Témata:  úmrtí

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy