reklama

"Nechci dělat nějaká politická prohlášení, ale nenechte se koupit Andrejem Babišem," prohlásil Klus po převzetí ceny v podobě sošky od sochaře Václava Česáka.

Hlasování hudebních fanoušků také rozhodlo, že skupinou roku jsou Hentai Corporation a vítězným albem za rok 2016 Jungle od kapely Skyline. Objevem roku se stal písničkář Pokáč a za 'největší průser' fanoušci označili loňské úmrtí kytaristy Radima Hladíka. Prvenství v kategorii Akce roku obhájil putovní festival Hrady CZ. Filmem roku se podle hlasujících stal Anděl Páně 2 režiséra Jiřího Stracha.

"V letošním ročníku opět uspěla jak zavedená mainstreamová jména, tak i zástupci klubové scény, kteří si svůj úspěch vydobyli hlavně intenzivním koncertováním. Výsledky Žebříku a program slavnostního vyhlášení dokázaly, že vedle sebe mohou bezvadně fungovat i naprosto rozdílní interpreti. Žánrové hranice v dnešní hudbě a ve vnímání posluchačů už téměř neexistují," řekl ČTK ředitel cen Žebřík Jaroslav Hudec.

Speciální cenu magazínu iReport převzal Ivan Mládek, který se svým Banjo Bandem dnes za velkého aplausu publika také vystoupil. "Vždy jsem považoval různé hudební ankety za zbytečnou hloupost, ale asi teď změním názor," rozesmál přítomné Mládek. Dalšími koncertními účinkujícími byli například Thom Artway, Slza, Tomáš Klus, Dan Bárta s Alicí a Vypsaná fixa.

Pořadatelé celkem předali 27 cen v devíti kategoriích. Mezi oceněnými, kteří však nedosáhli na vítězství, byli například Michal Hrůza, Aneta Langerová, Barbora Poláková nebo kapely UDG, Slza, Vypsaná fixa a Jelen. Hodinový záznam z finálového večera moderovaného Jakubem Kohákem a Ivou Pazderkovou odvysílá 21. dubna Česká televize.