Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzácný objev v Egyptě: Archeologové odkryli velkou sochu. Jde o Ramesse II. Velikého?

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Obrovskou vzácnost objevili archeologové na předměstí egyptské Káhiry. Podařilo se jim vykopat část obří sochy staré tři tisíce let. S největší pravděpodobností se jedná o sochu Ramesse II. Velikého. Podle archeologů jde o jeden z největších objevů všech dob.

K unikátnímu nálezu došlo nedaleko ruin chrámu Ramesse II., který stál v antickém městě Héliopolis, nyní na východě Káhiry. "Minulé úterý mi volali, aby mi oznámili nález osmimetrové sochy krále, nejspíš Ramesse II, vytvořené z křemence," řekl egyptský ministr památek Khaled al-Anany.

Nejslavnější a nejmocnější vládce Egypta, známý také jako Ramesse Veliký, byl třetím panovníkem devatenácté egyptské dynastie. Vládl v letech 1279 až 1213 před našim letopočtem. Rozšířil říši na východě až k Sýrii a na jihu k Núbii.

"Našli jsme bustu, spodní část hlavy, korunu, pravé ucho a část pravého oka," dodal Anany. Tým egyptských a německých archeologů také objevil horní část sochy faraona Sethiho II., která je 80 centimetrů dlouhá. 

Sluneční chrám Ramesse II. v Héliopolisu byl jedním z největších v Egyptě, téměř dvakrát větší než Karnak v Luxoru. Mnoho dochovaných obelisků bylo odtud převezeno do Alexandrie nebo Evropy. Kameny z ruin byly použity při budování současné Káhiry.

Pokud se restaurátorům podaří dát z úlomků sochu dohromady a prokáže se, že jde skutečně o Ramesse II., postaví ji ke vchodu do Grand Egyptian Museum, které by mělo otevřít v roce 2018. Egypt věří, že tento objev mi mohl do země znovu přivést turisty.

Témata:  Egypt faraoni

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy