Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soutěž Eurovize opět vzbuzuje vášně mezi Moskvou a Kyjevem. Tentokrát jde o ruskou soutěžící

Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest
Foto: eurovision.tv

Moskva/Kyjev - Kvůli hudební soutěži Eurovize se strhla slovní přestřelka mezi Kyjevem a Moskvou. Akce se letos koná na Ukrajině, protože loňský ročník hrála Ukrajinka s písní o deportaci krymských Tatarů sovětským režimem, což v Moskvě vyvolalo nelibost.

Současný spor se vede kvůli zpěvačce, která bude letos v Kyjevě reprezentovat Rusko. Ukrajina výběr označila za provokaci, protože předloni ruská zpěvačka vystoupila na anektovaném Krymu.

Eurovize je v obou zemích velmi populární a od loňské aféry kolem ukrajinské interpretky Jamaly i ostře sledovaná na nejvyšších místech. Proti nominaci Rusky Julije Samojlovové, která je postižená a zpívá na vozíku, se na Ukrajině zvedla vlna odporu. Kyjev po ruské anexi stále považuje Krym za své území a návštěvu poloostrova bez ukrajinského souhlasu označuje za porušení zákona.

Samojlovová Kyjev v roce 2015 o svolení s cestou na Krym nežádala a rozhořčená ukrajinská média navrhují, aby jí byl vstup na ukrajinské území zakázán. Ukrajinská tajná služba SBU vydala prohlášení, podle něhož o účasti ruské zpěvačky rozhodne později, až záležitost prozkoumá.

Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin výběr Samojlovové označil za záměrnou provokaci a vyzval správní úřady, aby postupovaly striktně podle ukrajinských zákonů. Podle nich jsou osoby po nepovolené návštěvě Krymu na Ukrajině nežádoucí.

Že by šlo o provokaci ale Moskva popírá. „Vždyť účastníci soutěže Eurovize pojedou do Kyjeva zpívat, nikoli dělat politická prohlášení," komentoval spor kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Soutěž uspořádá Kyjev v polovině května. Českou republiku bude zastupovat zpěvačka Martina Bárta, členka německé jazzové skupiny 4 To The Bar.

Témata:  Eurovize Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy