Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světoznámý spisovatel Robert Fulghum znovu zavítá do ČR a představí svoji novou knihu

Robert Fulghum
Robert Fulghum
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Brno - Americký spisovatel Robert Fulghum přijede do České republiky v rámci svého turné Létající cirkus. Zúčastní se řady akcí a především představí svojí novou knihu, o které se zatím ví jen velice málo. Serveru EuroZprávy.cz se však podařilo zjistit podrobnější informace o této novince.

Americký spisovatel, Robert Fulghum je člověk mnoha tváří, má několik vysokoškolských diplomů, ale přesto o sobě mluví jako o samoukovi, jehož nejlepším učitelem byl život. Čtyřikrát objel svět, dlouhý čas strávil jako mnich v zen-buddhistickém klášteře.

Vystřídal také spoustu povolání, jako třeba práce kovboje na statku v Texasu, Coloradu a Montaně, závodil na místních rodeích, pracoval pro firmu IBM, vyzkoušel i práci barmana, ale také učitele hry na kytaru a kreslení.

Spisovatelem se stal až v pozdějším věku a jeho tvorba se setkala s obrovským úspěchem. Píše především fejetony, tedy drobné úvahy o všem kolem sebe. Oslovuje mnoho lidí a ve svých knihách předkládá to, s čím se každý den setkáváme, aniž bychom se nad tím pozastavili.

Jeho slávu odstartovala odstartovala kniha Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce, která naučila spoustu lidí brát život i z té lepší stránky. Dalšími jeho sbírkami úvah jsou například Už hořela, když jsem si do ní lehal, Ach jo, Vzpomínky na jedno dobrodružství nebo Drž mě pevně, miluj mě zlehka – Příběhy z tančírny Century.

Autor lásku k Česku neskrývá

Fulghum má neobyčejně osobní vztah k České republice a k Čechům. Pravidelně navštěvuje různá místa po celé republice, pořádá autogramiády, účastní se knižních veletrhů. Byl také hostem pořadu Marka Ebena Na plovárně a letos poctí české příznivce svojí návštěvou, a to již za pár týdnů. Zúčastní se stále oblíbenějšího projektu Lukáše Hejlíka „Listování" v rámci svého turné po ČR, které nazval Létající cirkus.

Na tomto turné projede podle našich informací napříč celým Českem. „Robert Fulghum nenavštíví pouze Brno, ale s Lukášem Hejlíkem objede celou řadu českých a moravských měst. Jeho program vyvrcholí na Colours of Ostrava, kde bude jedním z hlavních hostů programu Melting potu," prozradil serveru EuroZprávy.cz Richard Klíčník z nakladatelství Argo, které knihu vydává

V rámci turné představí Fulghum svojí zbrusu novou knihu „Poprask v sýrové uličce", o které je jak ve světě, tak u nás, velice málo informací. Serveru EuroZprávy.cz se podařilo zjistit, že jde o knihu tvořenou 32 dosud nepublikovanými texty, které nikde jinde ve světě zatím nevyšly. „Robert Fulghum má s naším nakladatelstvím i s českými fanoušky nadstandardní vztahy, takže máme opět prvenství," upozornil Klíčník.

Z vyjádření nakladatelství vyplývá, že texty publikované v nové knize se ponesou ve stejném duchu, jako jeho slavná kniha Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. „Rozsah knihy ještě není znám, ale půjde o ilustrovanou knihu," prozradil serveru EuroZprávy.cz Klíčník.

Nová kniha Poprask v sýrové uličce vyjde 13. června a se samotným spisovatelem se můžete poprvé setkat 16. června v brněnském divadle Reduta v rámci již zmíněného "Listování". Fulghum zde také knihu pokřtí a následně proběhne beseda s autogramiádou.

Témata:  Robert Fulghum Literatura Divadlo Reduta

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy