Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mrzí mě politizace letošní Eurovize, svěřila se česká zástupkyně Martina Bárta

Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest
Foto: eurovision.tv

Praha - Zpěvačku Martinu Bárta mrzí politizace letošního ročníku Eurovize. Ukrajinská tajná služba SBU zakázala vstup do země ruské zpěvačce Juliji Samojlovové za to, že v minulosti vystoupila na anektovaném Krymu.

"Naruší to pozitivní atmosféru, která by kolem takové akce měla vládnout. Lituju, že se do toho příliš zatáhla politika, ale nechci si kvůli tomu kazit radost z účasti," Martina Bárta (29).

Písni My Turn, se kterou bude soutěžit, Bárta věří. Autorem písně je britský skladatel Kyler Niko/DWB. Uspěl v konkurenci 300 skladeb, z nichž přibližně 50 bylo od českých autorů. "Trochu jsme se obávala, že mě budou tlačit do něčeho, v čem se nebudu cítit dobře, ale písnička se mi líbila hned na první poslech," uvedla.

Bárta studovala osm let klasickou hudbu, prošla folkovými soubory i funky kapelou Top Dream Company, hrála v Prague Film Orchestra. Také proto byl výběr hudebnice s jazzovou minulostí pro popovou soutěž překvapením. "Já si ráda poslechnu i popovou muziku, hudbu dělím jen na dobrou a špatnou. Kdyby mi nabídli plytkou píseň, která by mě neoslovila, tak bych účast odřekla," řekla.

Semifinálová kola i finále, které se koná 13. května, diváci uvidí v přímém přenosu České televize. Ještě předtím se Bárta zúčastní několika zahraničních prezentací a dalších aktivit souvisejících se soutěží, na kterou do Kyjeva odletí 30. dubna.

V Německu, kde zpěvačka Bárta žije, je soutěž Eurovize považována za prestižní záležitost, kterou sledují příznivci několika generací. "Nedávno jsme dělala rozhovor do německého rádia a první otázka byla, zda vím, že v roce 1968 se soutěže zúčastnil Karel Gott reprezentující tehdy Rakousko," uvedla hudebnice, která často koncertuje se svojí starší sestrou Kristinou, jazzovou pianistkou a skladatelkou.

Témata:  Ukrajina Eurovize 2017 hudba Eurovize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy