Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alexandrovci vystoupí v Česku, oslaví 80 let od prvního vystoupení v Praze

Legendární Alexandrovci v Praze
Legendární Alexandrovci v Praze
Foto: Mediafax

Praha - Letos v září uplyne 80 let od prvního koncertu Alexandrovů v Praze. Série jejich vystoupení po ČR bude i vzpomínkou na tragédii z konce loňského roku, kdy při havárii letadla zahynulo 92 lidí včetně 64 členů slavného pěveckého souboru.

Českou část evropského turné ruského souboru Alexandrovci, kterou zahájí 11. května ve Zlíně, označují organizátoři jako jubilejní a vzpomínkové. Turné skončí 22. května v Plzni. Alexandrovci vystoupí také v Olomouci, Ostravě, Brně, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích a Praze.

"Na jubilejní a vzpomínkové turné přivezou Alexandrovci to, co po nich jako posluchači chceme - svůj klasický repertoár, ve kterém bude Svatá válka i Kaťuša. Jako hosty si převezou francouzskou romskou skupinu Gipsy 4 Ever," uvedl dnes v Praze dlouholetý moderátor souboru a hudební historik Jiří Klapka.

Po prosincové havárii obnovený soubor Alexandrovců poprvé vystoupil v únoru v Moskvě. "Na takovou tragédii nelze zapomenout, ale život jde dál," podotkl zástupce vedoucího souboru Michail Maruševskij.

V Praze se dnes představili také noví členové souboru basista Kuzma Rybalkin a barytonista Maxim Maklakov. Konkurz na nové členy souboru začal v polovině ledna. Podle médií se přihlásilo kolem 2000 zájemců, ale podmínky přijetí byly nebývale náročné.

"Obtížnost konkurzu spočívala v tom, že jsme operní pěvci, ale nezpívali jsme jenom árie. Chtěli po nás i lidové písně a romance. V opeře je zpěvák na scéně i tři hodiny a může do árií promítnout všechno své umění a zkušenosti, ale v případě lidové písně nebo romance musíte celý život vtěsnat do tří minut," řekl ČTK pěvec ukrajinského původu Rybalkin.

S Alexandrovci jako hosté z tuzemských umělců vystupovali například Karel Gott, Lucie Bílá, Petr Kolář, Petra Janů, Aleš Brichta, Bára Basiková či houslový virtuos Pavel Šporcl.

Témata:  Alexandrovci hudba kultura

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy