Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do kin vstupuje dokumentární film o Divadle Sklep

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Na plátna kin míří nový český celovečerní dokumentární film Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa. Zachycuje mimořádný fenomén české divadelní a kulturní scény, který se zrodil před 45 lety. Snímek nabídne také řadu aktuálních rozhovorů a pohledů na uplynulé dekády životů hlavních představitelů Divadla Sklep.

Divadlo se proslavilo tvůrčí svobodou, svéráznou poetikou, hravostí, humorem či výtvarnou originalitou. Spojuje lidi, kteří se navzdory jiným profesním povinnostem po desetiletí vracejí do mimořádného společenství. Založili jej tehdy čtrnáctiletí David Vávra a Milan Šteindler. Divadlo vykvetlo ale také díky Tomáši Hanákovi, Fero Burdovi, Tomáši Vorlovi, Lence Vychodilové, Monice Načevě, Evě Holubové, Václavu Marhoulovi, Ondřeji Trojanovi či Aleši Najbrtovi.

David Vávra o divadle říká: „Sklep, to je způsob bytí." Je až s podivem, kolik významných osobností uměleckého světa začínalo právě v tomto divadle.

Režie filmu se ujala Olga Dabrowská, která postupně odkryla  to, kdo jsou lidé ze Sklepa, co to je Sklep a jaký je jeho příběh. Podařilo se jí tak zjistit, že divadlo je zahaleno mysteriem, které by mohlo být klíčem k záchraně současného komplikovaného světa zmítaného chaosem a naplňujícího se více násilím než radostí a lidskostí.

„Principy, které Sklep prosazuje, jsou vysoce morální a odpovědné. Přinášejí  svobodu, lásku a humor. Tím v divácích aktivují duševní i fyzické zdraví a sílu," vysvětluje Olga Dabrowská.

Divadlo Sklep je pilířem české kultury posledních 40 let. Bez něj by nebylo České sody, ani Šumných měst. „Námětově už snad pokryli úplně všechna témata, a jak se mění svět a my v něm, Sklep hbitě reaguje dál a dál. Myslím, že ho inspiruje sám Bůh. Jak říkají géniové – inspirace je devadesát pět procent inteligence. U Sklepa to platí o to více, že měřitelná inteligence Sklepa odpovídá populačnímu průměru," vysvětluje Dabrowská.

Film Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa vstoupí do kin 5. května 2016.

Témata:  divadla kina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy