Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela dramaturgyně seriálu Sanitka Jana Dudková, bylo jí 85 let

Česká televize
Česká televize
Foto: Česká televize

Praha - Ve věku 85 let dnes zemřela dlouholetá dramaturgyně České televize a scénáristka Jana Dudková. Na smutnou událost upozornila její dcera Anna Vášová.

Dudková patřila k zakladatelské generaci Československé televize a spolupracovala s jejími klasiky Jiřím Hubačem, Oldřichem Daňkem, Janem Jílkem, Marií Poledňákovou a mnoha dalšími. Podílela se mimo jiné na seriálech Byl jednou jeden dům a Sanitka, jako scenáristka na celovečerních filmech Hanele a Golet v údolí natočených podle předloh Ivana Olbrachta Karlem Kachyňou a Zeno Dostálem.

Jana Dudková patřila mezi výrazné osobnosti televizní dramaturgie a scenáristiky. Její práce je úzce spjatá s Českou, respektive Československou televizí.

Jako dramaturgyni ji diváci nacházejí v titulcích oblíbených pořadů, jako jsou drama Tažní ptáci, televizní filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, trilogie o ohnivých ženách, seriály Byl jednou jeden dům a Dnes v jednom domě, Dobrá voda, Sanitka (spolu s dramaturgem Otakarem Fenclem).

Témata:  kultura úmrtí Česká televize

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy