reklama

Hlavní jarní část festivalu JazzFest Brno zakončil čtvrteční koncert proslulého pianisty Chicka Corey v Bobycentru. Trio amerického jazzmana doplnil bubeník Brian Blade a kontrabasista Eddie Gomez. O koncert dvaadvacetinásobného držitele ceny Grammy byl stejně jako v loňském roce, kdy Corea na JezzFestu zahrál společně s Bobby McFerrinem ve vyprodané hale Vodova, velký zájem a vstupenky zbyly už jen na stání.

I ostatní koncerty JazzFestu se setkaly s velkým zájmem (jistě nejen) jazzových fanoušků. Celková návštěvnost jarní části se vyšplhala na sedm tisíc diváků. Společně s podzimními koncerty organizátoři očekávají od letošního ročníku obvyklou celoroční návštěvnost mezi jedenácti a dvanácti tisíci posluchači.

Několik týdnu dopředu byl vyprodaný koncert Richarda Bony a Dana Bárty s Robert Balzar Triem a Filharmonií Brno v Janáčkově divadle. Kamerunský baskytarista Richard Bona v první části večera představil především písně z alba Heritage, které zahrál společně se svou energickou kapelou Mandekan Cubano. Na Bonu navázal v druhé části dvojkoncertu Dan Bárta v exkluzivním projektu s Filharmonií Brno a Robertem Balzarem Trio. Zazněly písně v aranžích Jiřího Levíčka a Roberta Balzara, které měli fanoušci možnost slyšet při své premiéře na Hudebním festivalu Špilberk. Reportáž z koncertu v Janáčkově divadle najdete v odkazu níže:

Velký zájem byl i o koncert amerického bubeníka Stevea Gadda, který vystoupil v Sono Centru jako jedna z největších hvězd letošního ročníku JazzFestu. Jednoho z nejuznávanějších a nejnapodobovanějších hudebníků na světě doprovodili spoluhráči z kapely Jamese Taylora, basista Jimmy Johnson, kytarista Michael Landau, klavírista Kevin Hays a trumpetista Walt Fowler.

Vyprodané byly i koncerty v menších sálech, například vystoupení českých jazzových legend v Divadle Husa na provázku. Speciálně sestavenou kapelu pro letošní JazzFest tvořily opravdové osobnosti českého jazzu včetně kontrabasisty Vincence Kummera, klavíristy Miroslava Hanáka, kytaristy Milan Kašuby, bubeníka Ctibora Hliněnského a především hostujícího saxofonisty Svatobora Macáka a zpěváka Petera Lipy.

Příznivci jazzu se nyní mohou těšit na speciální podzimní koncert americké zpěvačky a klavíristky Diany Krall, která vystoupí 20. září v DRFG Areně. Držitelka pěti cen Grammy společně s jazzovým kvartetem v Brně představí nové album Turn Up The Quiet, které vyšlo včera (5. května). Na koncert Diany Krall zbývá z téměř čtyřtisícové kapacity přibližně šest set vstupenek.