Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ŽIVĚ: Eurovision Song Contest 2017. Ve finále se utká 26 soutěžících

Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest
Foto: eurovision.tv

Kyjev - V ukrajinské metropoli se dnes večer odehraje finále mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest, která je nejsledovanějším nesportovním pořadem na světě. Vítěz či vítězka má být znám kolem půlnoci. Země, odkud bude vítěz pocházet, se stane pořadatelem příštího ročníku soutěže.

Z 42 soutěžících dvacítka postoupila do finále, mezi nimi například zástupci Bulharska, Portugalska, Běloruska, Norska, Belgie a Austrálie. Pravidla soutěže navíc garantují přímý postup šesti účastníkům: pořádající zemi a dále Francii, Německu, Španělsku, Itálii a Británii. Celkem se tak v dnešním finále o vítězství utká 26 reprezentantů.

Česká zástupkyně Martina Bárta s písní My Turn neuspěla v prvním semifinále. Navázala tak na neúspěchy českých reprezentantů v předchozích ročnících. Pouze loni se do finále soutěže dostala česká zpěvačka: Gabriela Gunčíková nakonec obsadila předposlední, 25. místo.

Letošní ročník je poznamenán tím, že ukrajinské úřady zakázaly vstup do země ruské zpěvačce, protože zpívala i na Ruskem anektovaném Krymu. Moskva odmítla přistoupit na kompromis v podobě vystoupení "na dálku", anebo vyslat do klání někoho jiného, a zrušila přenosy z letošního ročníku soutěže, která je jinak v Rusku velice populární.

Ve finále jsou přesto dva "Moskvané": favorizovaný bulharský zpěvák Kristian Kostov se v Moskvě narodil bulharsko-kazašskému páru a Armén Arcvik Harutjunjan v ruské metropoli žil od pěti let. Oba se zúčastnili ruské soutěže zaměřené na hledání nových talentů. "Škoda, že jim můžeme fandit jen v cizině, anebo na internetu," poznamenal ruský list Kommersant.

Přehled soutěžících:

Izrael – Imri / I Feel Alive Polsko – Kasia Moś / Flashlight Bělorusko – NaviBand / Historyja Majho Žyccja Rakousko – Nathan Trent / Running On Air Arménie – Artsvik / Fly With Me Nizozemsko – OG3NE / Lights And Shadows Moldavsko – SunStroke Project / Hey, Mamma! Maďarsko – Joci Pápai / Origo Itálie – Francesco Gabbani / Occidentali’s Karma Dánsko – Anja Nissen / Where I Am Portugalsko – Salvador Sobral / Amar Pelos Dois Ázerbájdžán – DiHaj / Skeletons Chorvatsko – Jacques Houdek / My Friend Austrálie – Isaiah / Don’t Come Easy Řecko – Demy / This Is Love Španělsko – Manel Navarro / Do It For Your Lover Norsko – JOWST feat. Aleksander Walmann / Grab The Moment Spojené království – Lucie Jones / Never Give Up On You Kypr – Hovig / Gravity Rumunsko – Ilinca feat. Alex Florea / Yodel It! Německo – Levina / Perfect Life Ukrajina – O.Torvald / Time Belgie – Blanche / City Lights Švédsko – Robin Bengtsson / I Can’t Go On Bulharsko – Kristian Kostov / Beautiful Mess Francie – Alma / Requiem

Témata:  Eurovize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy