reklama

Již dnes odpoledne rozezní Lidickou ulici slavnostní fanfáry a do chodníku slávy otisknou své ruce další hvězdy Městského divadla Brno. Chodník, který se vine podél budov MdB, nyní čítá otisky třiceti šesti párů rukou. K těm se nyní přidají ruce hereček Lucie Bergerové a Andrey Zelové a herců Viktora Skály, Aleše Slaniny a Stanislava Slováka.

Chodník slávy Městského divadla Brno vznikl v roce 2000 s cílem zastavit pomíjivost divadelního umění a vzdát hold umělcům souborů MdB. Diváci si tak mohou připomínat své oblíbené umělce, jejichž otisky zdobí barevné kachlíky chodníku, a zavzpomínat i na umělce, kteří již nejsou mezi námi.

Mezi první umělce, kteří otiskli své ruce do chodníku slávy v roce 2000, patřili Alena Antalová, Petra Jungmanová, Markéta Sedláčková, Zdena Herfortová, Zdeněk Junák nebo Ladislav Kolář.

Z otisků se stala tradice a každým rokem na chodníku přibyly další barevné kachlíky s otisky rukou například Martina Havelky, Petra Ulrycha, Zdenka Merty, Petra Gazdíka nebo Dušana Vitázka. K příležitosti svých padesátých narozenin se k umělcům přidal i ředitel a režisér divadla Stanislav Moša.  

Letos se ke svým kolegům přidá muzikálová herečka Lucie Bergerová, která je v angažmá Městského divadla teprve od roku 2015, ale již stihla zazářit v několika významných rolích. V současné době ztvárňuje Runu v Radúzovi a Mahuleně, Kate v TITANICu, Hannah v Chaplinovi nebo Molly v muzikálu Duch. Bergerová je držitelkou Ceny Thálie za rok 2013 za roli Alžběty Báthoryové v původním slovenském muzikálu Báthoryčka, který uvedlo Těšínské divadlo.

Jedním z nejobsazovanějších herců je nepochybně Viktor Skála, který má na svém kontě na šedesát postav. Ať už je to Norman Drexel v černé komedii Ryba potmě, Jack McCracken v Malém rodinném podniku, Horác v Limonádovém Joeovi nebo mnoho dalších, ke svým rolím přistupuje vždy pečlivě a svědomitě. V některých inscenacích se potkává se svou dcerou Eliškou Skálovou, která je také členkou hereckého souboru Městského divadla Brno.

Aleš Slanina s MdB spolupracoval již od roku 2001, do stálého angažmá však nastoupil až v roce 2010 po absolvování JAMU. Slanina je člen muzikálového souboru, jeho záběr však překračuje hranice muzikálu – pořádá koncerty, hostuje v brněnských i pražských divadlech, věnuje se dabingu i filmu. Objevil se v širší nominaci na Cenu Thálie za rok 2013 za roli Rozumbrada v muzikálu Kočky. Aktuálně ho můžeme vidět v muzikálech Bítls, Viki kráčí za štěstím, Noc na Karlštejně, Duch, Radúz a Mahulena nebo činohře Zamilovaný Shakespeare.

Stanislav Slovák pochází z Nitry, ale v Brně vystudoval muzikálové herectví a činoherní režii. Do Městského divadla Brno nastoupil v roce 2000 a z herce se postupně stal i režisérem a autorem. Momentálně ztvárňuje Bruce Ismaye v muzikálu TITANIC, Macka Senneta v Chaplinovi či Rockového Pánaboha v Bítls. Jako režisér stojí za inscenacemi Dvojitá rezervace, Zamilovaný Shakespeare, Bítls, Donaha! a další. Autorsky se podílel na zpěvohrách Mendel aneb Vzpoura hrášků, Cyril a Metoděj či Brněnské kolo, jehož premiéra nás teprve čeká.

Poslední z pětice umělců, které dnes uvidíme na Lidické ulici, je Andrea Zelová, za svoboda Březinová, která rovnou po ukončení studia na JAMU v roce 2010 nastoupila do stálého angažmá do Městského divadla Brno. Na svém kontě má mnoho velkých rolí, například Jessiku v Kupci benátském, Violu de Lesseps v Zamilovaném Shakespearovi, Satanu v Johnny Blue, Mahulenu v Radúzi a Mahuleně a mnoho dalších. V současnosti je na mateřské dovolené se svou teprve měsíční dcerou Karolínou.

Slavnostní rozšíření chodníku slávy se koná dnes, 15. května, v 15.15 na Lidické ulici před Městským divadlem Brno.