Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel zpěvák skupin Soundgarden a Audioslave Chris Cornell

Koncert, ilustrační foto
Koncert, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Detroit - Ve středu nečekaně zemřel americký zpěvák Chris Cornell, vokalista skupin Soundgarden a Audioslave. Bylo mu 52 let. Patřil k průkopníkům stylu grunge.

Cornell pocházel ze Seattlu, kde se na přelomu 80. a 90. let zformovala řada kapel vyznávajících charakteristický drsný kytarový zvuk s jednoduchými melodiemi známý jako grunge.

Vedle skupin Nirvana a Pearl Jam byli jeho nejznámějšími představiteli Soundgarden, které založil v roce 1984 a s nimiž vydal celkem šest alb. Kapela, která koncertovala i v Česku, se rozpadla v roce 1997, ale opět se dala dohromady před sedmi lety. Za skladby Spoonman a Black Hole Sun získala dvě ceny Grammy.

Zpěvák, jehož rozsah téměř čtyř oktáv a charakteristická barva hlasu jej pravidelně řadily na přední místa odborných žebříčků rockových vokalistů, měl rovněž několik sólových projektů.

Se svou druhou manželkou, americkou publicistkou Vicky Karayiannisovou, má dvanáctiletou dceru Toni a jedenáctiletého syna Christophera Nicolase. Rodina byla zprávou o jeho smrti šokována.

Mediální manažer Brian Bumbery řekl, že Cornellova smrt "náhlá a nečekaná". Příčina úmrtí zpěváka nebyla zveřejněna.

Témata:  úmrtí hudba kultura

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy