Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Třináctý ročník Brněnské muzejní noci proběhne již zítra

Brněnská muzejní noc
Brněnská muzejní noc
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno – Již zítra se v Brně opět otevřou muzea a galerie až do půlnoci. Letošní nabídka kulturního programu je opravdu bohatá – zapojilo se totiž rekordních třicet institucí. Motto Mezinárodního dne muzeí pro rok 2017 zní „Jak sdělit nevyslovitelné? Muzea a tragické dějiny 20. století.“

Již zítra, tedy v sobotu 20. května, se opět otevřou muzea a galerie pro veřejnost až do půlnoci. Třináctá Brněnská muzejní noc má motto „Jak sdělit nevyslovitelné? Muzea a tragické dějiny 20. století“. Do letošního programu se zapojilo rekordních třicet institucí, které pro své návštěvníky připravily bohatou nabídku v různých koutech Brna.

Včera oslavily muzea a galerie po celém světě Mezinárodní den muzeí, jehož cílem je upozornit veřejnost na nezastupitelnou roli muzeí a galerií ve společnosti. Mnoho evropských měst k příležitosti tohoto svátku pořádá oblíbené muzejní noci, jichž se pravidelně zúčastňují statisíce lidí.

V České republice se muzejní noc pořádala poprvé v roce 2004 v Praze a v Brně. Brněnskou institucí, která se jako první do akce zapojila, byla Moravská galerie, která se v následujících ročnících stala koordinátorkou Brněnské muzejní noci, do které se postupně připojuje čím dál více institucí.

Letos se do akce zapojilo třicet kulturních institucí. Kromě zakládajících muzeí a galerií přibyly také další subjekty, které chtějí pro veřejnost odkrýt běžně nedostupné prostory – je to například Krajský úřad Jihomoravského kraje, Česká národní banka nebo Filharmonie Brno. Dále se připojily také mladší galerie prezentující současné umění Strom Art Gallery a Galerie Pitevna. Součástí noci bude také Family Fest na Zelném trhu. Na většině prohlídek bude vstupní dobrovolné, některé akce a výstavy budou zpoplatněny symbolickou částkou nebo s výraznou slevou.

Letošní téma „Jak sdělit nevyslovitelné? Muzea a tragické dějiny 20. století“ bude reflektovat například prohlídka Káznice, kde docházelo k popravám politických vězňů, dále výstava v Muzeu romské kultury nebo zážitkový program v Jurkovičově vile, který přiblíží politické i kulturní dění v Brně v období První republiky. Komunistickou propagandu a manipulaci s člověkem za éry socialismu již ilustruje hojně navštěvovaný Růžový tank Davida Černého, který nechala Moravská galerie přivézt jako součást výstavy KMENY 90.

Brněnská muzejní noc 2017 se koná v sobotu 20. května od 18 do 24 hodin. Kompletní program najdete na www.brnenskamuzejninoc.cz.

Témata:  Brněnská muzejní noc muzea výstavy

Související

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy