Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Princezna Leia nezemřela na infarkt. Carrie Fisherová v sobě měla divokou kombinaci drog

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Americká herečka Carrie Fisher († 60) nezemřela letos v prosinci na následky srdečního záchvatu, jak se původně předpokládalo. Milovaná představitelka princezny Leiy ze Star Wars podle výsledků pitvy podlehla syndromu spánkové apnoe a kombinaci dalších faktorů. V její krvi navíc stopy kokainu, heroinu a extáze. Lékaři však nebyli schopní určit, zda mělo užití drog na její předčasné úmrtí nějaký vliv.

Podle lékařů není přesně možné určit které faktory se na smrti Fisher podílely, ale hlavní vinu přikládají tzv. syndromu spánkové apnoe. Člověk trpící tímto onemocněním ve spánku často na dlouhé minuty přestává dýchat. Původně se přitom předpokládalo, že herečka podlehla infarktu. Pro mnohé možná šokujícím zjištěním bylo, že v jejím těle byly nalezeny pozůstatky užití kokainu, heroinu a drogy MDMA, známé více pod názvem extáze.

„Není možné určit, zda mělo užití drog nějaký vliv na její úmrtí,“ uvádí pitevní zpráva. Fisher má dlouhou historii boje se závislostí na drogách, se kterou se potýkala zejména v 80. letech minulého století. Kromě toho trpěla také bipolární poruchou. Nebylo však známé, že její problémy přetrvávaly i do současnosti. Herečka se svými problémy netajila, napsala o nich dokonce i knihu Pohlednice z Hollywoodu, která byla později adaptována i jako úspěšný film.

Její dcera Billie Lourd minulý týden pro magazín People uvedla, že její matka „celý život bojovala se závislostí na drogách a psychickým onemocněním. Nakonec jí to stálo život. Ale záměrně byla otevřená a snažila se pracovat proti sociálnímu stigmatu obklopujícímu tyto problémy.“ Podle ní by Carrie chtěla, aby její smrt dodala lidem odvahu být o svých problémech otevření a vyhledat pomoc.

Carrie Fisher se narodila v roce 1956 zpěváku Eddiemu Fisherovi a herečce Debbie Reynolds. Již od mládí se věnovala herectví a i přesto, že se objevila v několika desítkách filmů, žádný z nich nezapůsobil na fanoušky tak výrazně, jako její Leia ze ságy Star Wars. Možná i proto se v pozdější části své kariéry věnovala především psaní. V roce 2015 se však do své nejnovější role vrátila a ještě jednou, naposledy, se v ní objeví letos v prosinci ve Star Wars: Epizoda VIII – poslední z Jediů. Podle režiséra ep. IX Colina Trevorrowa měla i v následujícím filmu mít klíčovou roli. Produkce však slíbila, že se jedinečnou Fisher v její roli nepokusí nahradit jinou herečkou, ani pomocí počítačové animace. Celý scénář tak byl přepsán.

Témata:  Star Wars úmrtí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy