Kultura

Popeláři ve Švandově divadle

Švandovo divadlo slaví velké úspěchy. Co na diváky čeká v nové sezóně?

Kultura

Praha - Švandovo divadlo letos v říjnu oslaví 135 let od svého založení. Má za sebou vůbec nejúspěšnější období v novodobé historii divadla, což dokazuje návštěvnost překračující 90 %, vysoký počet odehraných představení či hostování v zahraničí. Toto jubileum si diváci mohou připomenout 1. října slavnostním uvedením veleúspěšné inscenace Cry Baby Cry, která se v té době rovněž dočká 135. reprízy. Divadlo zároveň vykročí do nové sezóny, ve které připravuje sedm premiér. K nim bude patřit nová hra od Natálie Kocábové, Krysař v titulní roli s herečkou Klárou Cibulkovou či tři autorské inscenace na témata „intimita-anonymita-agresivita“ v podání čtyř žen-režisérek. Novinky se týkají také hereckého souboru, kde se v sezóně 2016-2017 objeví nové tváře.

Ilustrační foto

Ignis Brunensis navštívily stovky tisíc lidí

Kultura

REPORTÁŽ - Statisíce návštěvníků, nespočet stánků s občerstvením, pouťové atrakce, hudba a především ohňostroje. V Brně odstartoval festival Starobrno Ignis Brunensis a hned první den ukázal, že ve svém zaměření nemá konkurenci, jak píše server EuroZprávy.cz.

film Želvy Ninja 2

Kultura

VIDEO: Kino premiéra - Želvy Ninja se vracejí, aby bojovaly s mimozemským nepřítelem

Praha - Největší želví nepřítel Trhač utekl z vězení, kde plánoval pomstu. Spojí se s šíleným vědcem Baxterem Stockmanem, který vyvinul speciální mutagen schopný přeměnit člověka na zvíře. První pokusní mutanti se želvám vydají na stopu, ti jim však jdou naproti, protože zjistili, že by je látka mohla proměnit v lidi. Do cesty se jim postaví další nepřítel mimozemské civilizace, který si říká Krang. Na pomoc v boji proti zlu jim opět přispěchá reportérka April O´Neillová a mladý rebel Casey Jones, který jako zbraň používá hokejku a puk. Diváky opět čeká napínavá bitva o záchranu celého světa.

Adele ve videoklipu Hello.

VIDEO: Zpěvačka Adele se pustila do fanynky, která si její koncert natáčela na kameru

Kultura

Verona - Populární zpěvačka Adele je známá svým ''co na srdci, to na jazyku''. Výstup tomu odpovídající předvedla na svém koncertě v italské Veroně, kde se pustila do jedné z fanynek za to, že si její koncert nahrává na video. Obořila se na ní slovy: ,,Jsem tady a živá, tohle není DVD, ale živé vystoupení.'' Nakonec zpěvačka dodala ještě pádnější argument o tom, že venku před halou čeká spousta lidí, kteří by na koncertě rádi byli, tak ať si zúčastnění koncert pořádně užijí.

Adolf Born, autor: Packa (CC BY-SA 3.0)

Rozloučit se s Adolfem Bornem (†85) přišla i Eva Pilarová

Kultura

Praha - Lidé se v pátek naposledy rozloučily s výtvarníkem a ilustrátorem Adolfem Bornem. Ačkoli pohřeb začal v deset hodin dopoledne, smuteční hosté se scházeli už o několik desítek minut dřív. Mezi nimi i zpěvačka Eva Pilarová nebo Bornův přítel - malíř Kristián Kodet.

Film Alenka v říši divů: Za zrcadlem

VIDEO: Kino premiéra - Alenka se vrací do říše divů, kde podnikne závod s časem

Kultura

Praha - Alenka Kingsleighová převzala po svém otci řemeslo a strávila několik let na vlnách světových oceánů jako mořeplavkyně. Po návratu do Londýna objeví kouzelné zrcadlo, skrz které se vrací do Říše divů. Opět se shledá se svými starými známými: Bílým králíkem, houseňákem Absolemem, kocourem Šklíbou a potrhlým Kloboučníkem, který není ve své kůži. Alenka se tak pro jeho záchranu vydává na cestu do minulosti, kde se setkává se svými přáteli – i nepřáteli – v různých dobách jejich životů. Vše musí stihnout, než vyprší čas.

Seriál MacGyver

VIDEO: Legendární MacGyver se vrací na televizní obrazovky

Kultura

Hollywood - Tajný agent, který z nebezpečí uniká za pomoci kancelářské sponky, nože a vtipu, se vrací. Fanoušci se opět dočkají neuvěřitelných akcí a misí za záchranou světa. Richarda Deana Andersona vystřídal mladý Lucas Till (X-Men), po jeho boku se představí také George Eads (Kriminálka Las Vegas). Legendární vynálezce by se měl na televizní obrazovky vrátit letos na podzim.

Film Titanic

VIDEO: Největší chyby oskarových filmů

Kultura

Hollywood - Filmoví tvůrci se vždy snaží o to, aby jejich snímek byl co nejpreciznější, ale jak je známo, i mistr tesař se někdy utne. Podívejte se na chyby nejslavnějších oskarových filmů jako jsou Jurský park nebo Titanic. A co teprve, když celosvětově známé filmové chyby nejsou chyby...

Marpo

Kultura

Známý rapper Marpo opět chystá velký koncert pro tisíce lidí

Praha - Před měsícem Marpo přepsal dějiny česko-slovenského hip-hopu. Kompletně vyprodal pražskou Malou sportovní halu a se svým TroubleGangem předvedl skvělou show na světové úrovni. Koncert měl takový úspěch, že se Marpo a jeho tým rozhodli pokračovat.

Film Kráska a zvíře

VIDEO: Emma Watson v prvním traileru k filmu Kráska a zvíře

Kultura

Hollywood - Klasické pohádky Walta Dysneye se dočkaly už několika filmových zpracování. Po Sněhurce, Popelce a Růžence přichází na řadu Kráska a zvíře, kde si titulní roli zahraje Emma Watson. Tvůrci nyní pustili do světa první ochutnávku z nově připravovaného snímku.

Ohňostroj, ilustrační fotografie

Přehlídka ohňostrojů Starobrno Ignis Brunensis se blíží. Pyrotechnik přiblížil jejich průběh a zpracování

Kultura

ROZHOVOR - Soutěžní přehlídka ohňostrojů Starobrno Ignis Brunensis se za osmnáct let svého působení nesmazatelně zapsala do brněnské kulturní scény a své jméno si vydobyla i mezi zahraničními pyrotechniky a ohňostrůjci. Jedním z letošních soutěžících je slovenský Privatex Pyro, jehož ředitel Ľubomír Masár v rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné prozradil, jak si správně ohňostroj užít a jak jeho příprava probíhá.

Praha

Do pražských ulic se chystá Zpěvomat. Co bude dělat?

Kultura

Praha - Nevšední projekt Zpěvomat zpěvačky Ridiny Ahmedové opět vnese hudbu a zpěv do pražských ulic, navzdory současnému nevlídnému prostředí pro busking. Na pěti frekventovaných místech hlavního města se rozezní kouzelný hudební nástroj znějící na přání kolemjdoucích.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy