reklama

Vorlíček na letošním 52. mezinárodním filmovém festivalu obdrží cenu za umělecký přínos české kinematografii. Zaplněné dovadlo ho odměnilo za jeho práci několikaminutovým potleskem ve stoje.

Před pozváním prezidenta festivalu Jiřího Bartošky na pódium se na plátně představily v krátkém sestřihu Vorlíčkovy filmy. "Na plátně proběhl pěkný kousek mého života. A musím přiznat, že při práci na všech těch filmech jsem se výborně bavil," řekl Vorlíček.

S nápadem, že by se komiksové figurky mohly uvolnit a dostat mezi lidi, přišel Vorlíček, jak dnes popsal, nejprve za Milošem Macourkem. Nápad si chtěli nechat pro sebe a uskutečnit ho později. I když to nebylo jednoduché, nakonec se to podařilo. Barevnou variantu pro americkou produkci ale překazila okupace vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

Letos sedmaosmdesátiletý Václav Vorlíček debutoval snímkem Případ Lupínek (1960), určeným dětskému publiku. Převážně dětem byla určena i řada jeho dalších filmů, například Tři oříšky pro Popelku, Princ a Večernice nebo Pták Ohnivák. Točil i pohádky moderní a fantastické příběhy ze současnosti jako Arabela nebo Křeček v noční košili. Ve svých filmech rád uplatňuje fantastické prvky, specifický humor crazy komedie či motivy sci-fi, jako ve filmech Pane, vy jste vdova!, Jak utopit doktora Mráčka nebo Což takhle dát si špenát.