Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karlovarský filmový festival končí dnes končí

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Karlovy Vary - K dnešnímu ránu překonal karlovarský festival svou loňskou bilanci. Zatím se tu akreditovalo 13.588 lidí a bylo prodáno 137.499 vstupenek. Dvaapadesátý ročník vyvrcholí dnes večer závěrečným ceremoniálem.

Režisér Václav Vorlíček během něj převezme Cenu prezidenta MFF za přínos české kinematografii a americký herec Jeremy Renner obdrží stejné ocenění za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Předána budou i ocenění pro nejlepší filmy v hlavní soutěži, soutěži Na východ od Západu a soutěži dokumentů. Ceny nestatutárních porot předají jejich členové už odpoledne.

Největší naději na diváckou cenu má na základě ankety příběh netradičního milostného trojúhelníku berlínského cukráře, jeruzalémské kavárnice a jejího manžela. Natočil ho izraelský režisér Ofir Raul Graizer a po projekci v soutěži ve Velkém sále Thermalu se dočkal mnohaminutového potlesku vestoje. Druhé místo ankety jen s těsným rozdílem zaujímá celovečerní dokument Olgy Sommerové mapující život legendární operní pěvkyně Soni Červené, která na jevištích pěti kontinentů ztvárnila stovku rolí.

Po celý dnešek se ale nadále promítá ve většině kinosálů. Hodinu před půlnocí uvede v Letním kině režisér Václav Vorlíček komedii Dívka na koštěti z roku 1972, která měla právě na tomto místě tehdy premiéru. "Jeden plácl blbost, podívali jsme se na sebe, a když jsme se oba rozchechtali, tak to bylo ono! Věděli jsme, že tohle ve filmu bude. Když jsme se zasmáli, začali jsme s tím nápadem počítat," prozradil na festivalu Vorlíček zásadu spolupráce se scenáristou Milošem Macourkem, se kterým natočil většinu svých komedií.

Kultovní americký film z roku 1980 Modrá laguna poběží na plátně od 18:30 v Malém sále Thermalu. Suverénní režijní debut úspěšného scenáristy Taylora Sheridana Wind River, kde si zahrál hlavní roli Jeremy Renner, se bude promítat od 19:00 v Národním domě.

Témata:  Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy