Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystaný film Miluji tě modře připomene tvůrce legendárních Homolkových

Film Miluji tě modře
Film Miluji tě modře
Foto: Bioscop

Praha - Jméno Jaroslava Papouška už dnešní generaci mnoho neřekne, pokud se nejedná o filmové fanoušky a znalce tohoto prostředí. Připomenout ho může nový film, který už má za sebou první klapku.

Co vás napadne, když vyslovíte názvy filmů Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky či Hoří, má panenko? Samozřejmě, Miloš Forman. Ale také je třeba zmínit další jméno: Jaroslav Papoušek (1929-1995). Černého Petra napsal a promítl do něj nemalý počet vlastních prvků, na dalších dílech už pracoval jako autor námětů a spoluscénárista. Papouška bychom mohli nazvat renesančním člověkem, zabýval se hudbou, malířstvím a po sochařské profesi nakonec přešel do světa filmu.

Připomínat jeho nejslavnější triolgii o rodině Homolkových může pro někoho být vysloveně zbytečné - Ecce homo Homolka (1969), Hogo fogo Homolka (1970) a Homolka a tobolka (1972) ale nebyly prvními počiny Papouška na režisérské židli. Svou kariéru začal snímkem Nejkrásnější věk (1968). Na postu režiséra vytvořil rodák z Velkého Bočkova na Podkarpatské Rusi devět filmů a seriál Pomalé šípy. 

Miloslav Šmídmajer (uprostřed) s herci Václavem Jílkem a Vladimírem Kratinou (zdroj: Bioscop)

Krátce před svou smrtí vytvořil Papoušek romantickou komedii s názvem Jedním slovem tě miluji modře. Náhlý infrarkt mu však bohužel znemožnil ji zrealizovat. O dílo se zajímal věhlasný kameraman Miroslav Ondříček, jenže toho zastavila tradiční metla mnoha tvůrců - nedostatek financí. Scénář tak putoval do šuplíku a ležel tam až do doby, než po něm sáhl producent a režisér Miloslav Šmídmajer. S ohledem na plynoucí čas bylo nutné provést na scénáři jisté úpravy, o něž se postaral spisovatel Pavel Brycz a scénáristka Lucie Bokšteflová. To vše proběhlo pod dramatickým dohledem Márie Dufkové a Miloše Zahradníka, takže v prvním květnovém týdnu mohlo natáčení filmu s mírně upraveným názvem Miluji tě modře začít.

Co vedlo producenta Šmídmajera k volbě právě tohoto scénáře? „Těch důvodů je více. Znal jsem se s Jaroslavem Papouškem a Miroslava Ondříčka jsem považoval za blízkého přítele a vím, že ten scénář měli rádi. Já se zamiloval do závěrečných milostných scén, které jsou nesmírně něžné, vtipné, hravé a opravdu mě baví. A po trochu třeskutých komediích jsem měl chuť natočit film, který vyžaduje jiný typ vyprávění – kultivované, lehké, výtvarné..."

Děj se točí kolem třicátníka Davida Bárty, kunsthistoria a malíře, který prochází těžkým životním obdobím, ztrátou zaměstnání a vlastních ambicí v rodinném projektu. Do života mu vstoupí aranžérka Tereza, kvůli níž je David schopen se vzdát svého staromládenectví, ale proti tomu se výrazně staví Terezin přítel, artista Igor, ačkoliv vzájemný vztah této dvojice se nachází ve stadiu rozpadu. Je na Davidovi, jestli bude ochoten podstoupit nemalé peripetie, aby v boji o dívku svého srdce vyhrál.

Za necelý rok se na vás těšíme v kinech (zdroj: Bioscop)

Jména doprovázející tento film rovněž nejsou nijak neznámá - stačí si připomenout kameramana Asena Šopova, který se podílel na úspěšném filmu Želary (naposledy jsme jeho dílo mohli posoudit u komedie Dvojníci), dále můžeme zmínit architekta Adama Pitru nebo výtvarnici Lucii Ulíkovou. A v herecké sestavě nás čekají Václav Jílek, Denisa Nesvačilová, Vladimír Kratina, Táňa Medvecká, Marek Vašut, Hana Vágnerová, Tereza Bebarová, Miroslav Táborský, Filip Kaňkovský či Rosťa Novák.

Komedie Miluji tě modře bude do kin uvedena v únoru 2017.

Témata:  Vladimír Kratina Miloslav Šmídmajer film Miluji tě modře

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy