Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela autorka slavné ságy o Angelice Anne Golonová, bylo jí 95 let

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Paříž - Ve Versailles v pátek zemřela francouzská spisovatelka Anne Golonová, která se proslavila zejména knihami o Angelice "markýze andělů".

Golonová podlehla zánětu pobřišnice, bylo jí 95 let. Než onemocněla, byla prý stále aktivní a ještě v květnu poskytla rozhovor médiím.

Sága o Angelice odehrávající se v 17. století byla přeložena do tří desítek jazyků. Podle AFP měla stovku milionů čtenářů, a to i v Japonsku nebo Rusku. Příběh o "markýze andělů" je společným dílem Golonové a jejího manžela Serge, který zemřel v roce 1972. V letech 1957 až 1985 vyšlo 13 dílů knihy.

V 60. letech pak režisér Bernard Borderie natočil pět dílů filmové podoby, v níž se proslavili herci Michèle Mercierová jako Angelika a Robert Hossein jako hrabě Joffrey de Peyrac.

Golonová se vůči filmové adaptaci i některým překladům netajila kritikou, podle ní postavu Angeliky zjednodušují. V 90. letech také napadla vydavatelství Hachette za to, že jí podle ní neplatilo v souladu se skutečným prodejem knih.

Témata:  úmrtí Francie Literatura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy